Oracle richt pijlen op privécloud

Oracle verkoopt zowel Software as a Service (SaaS), Platform as a Service (PaaS), als Infrastructure as a Service (IaaS) voor publieke en privéclouds. Dat is de cloud-strategie die het bedrijf donderdag 18 februari uiteenzette tijdens een bijeenkomst voor klanten en partners in Houten. Het softwarehuis verwacht dat ondernemingen kiezen voor een mix van publieke en privéclouds, maar richt zich vooral op het laatste. Door de recente overname van Sun Microsystems kan Oracle producten leveren in de hele stack, van servers, databases, middleware tot applicaties.

'De overname van Sun betekent dat we een completere service aan onze klanten kunnen leveren', vertelt Chris Baker tijdens de bijeenkomst in een Van der Valkhotel. Hij is technologiedirecteur EMEA bij Oracle. Even later, in de rij voor het lunchbuffet, vertelt een dame die werkt voor een bedrijf dat zowel Oracle- als Sunklant is, dat ze tevreden is met de overname. 'Voor ons komt de overname goed uit', zegt ze terwijl ze zichzelf soep opschept.

Synergievoordelen

Gartneronderzoeker Philip Dawson ziet echter nog niet meteen synergievoordelen van de overname van Sun. 'Chris Baker liet u net een lasagne-diagram dat zien, waarin de Sunsystemen de onderste laag vormden. Dat illustreert dat Oracle nog niets nieuws doet met de componenten die ze hebben verworven. Maar we verwachten dat Oracle traditionele systeemleveranciers in de toekomst nog gaat uitdagen.'

Martin de Jong van Sun Microsystems ziet die synergievoordelen al wel. Volgens hem voegt zijn voormalige bedrijf behalve opslagmedia en servers, ook cloudtechnologie aan Oracle toe: van de ingebakken beveiligingstechnologie in Solaris tot aan opslag-, server- en desktopvirtualisatie. De Jong: 'Het klinkt wollig, zo'n wolk, maar er is nog steeds infrastructuur nodig binnen de cloud. Die boden we altijd al aan in samenwerking met Oracle, om de hele stack te kunnen leveren. Nu is die samenwerking alleen wat intensiever geworden.'

Bouwblokken voor privé-PaaS

In concreto bestaat het cloudaanbod van Oracle uit de Oracle-database met daarbovenop het Fusion Middleware-aanbod. Helemaal aan de basis bevinden zich de voormalige Sunproducten op het gebied van servers en opslag. Daartussenin levert Oracle samen met Sun een besturingssysteem-en virtualisatielaag. De Oracle Enterprise Manager vormt de alles overkoepelende beheerlaag. Daarmee biedt de megaleverancier de hele stack: van opslagmedia, servers, gevirtualiseerde besturingssystemen (LaaS) tot aan database, middleware (PaaS) en applicaties (SaaS).

'Oracle biedt de essentiële bouwblokken voor een privé-PaaS', zei director financial services voor middleware architecture Chris Clewes.

Niets nieuws onder de zon

Baker vat het als volgt samen: 'Oracle biedt technologie om privéclouds te bouwen of die te draaien in publieke clouds. Daarnaast leveren we applicaties die kunnen worden uitgerold als gedeelde dienst binnen een intranet of via een publieke Software as a Service (SaaS).'

Al bevindt cloud computing zich op dit moment op de top van Gartners hype curve, er is volgens Baker 'geen reden om aan te nemen dat de cloud in het dal van desillusie verdwijnt en daar nooit meer uitkomt. De cloud is misschien deels hype, maar de componenten en de manier waarop de cloud werkt, zijn al bekend. Oracle werkt al langer dan tien jaar aan grid computing, virtualisatie, gedeelde services en beheersystemen.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ah, Larry Ellison gaat, na recentelijk cloud computing nog volledig te hebben geridiculiseerd, nu ook richting de (privé)cloud met een sterke focus op de technologie.

Bij die focus plaats ik mijn vraagtekens.

Naast de technologie zoals virtualisatie en technieken die multi-tenancy faciliteren is cloud computing mijn inziens vooral een servicemodel. Een model waarbij de klant betaalt voor het gebruik van IT-diensten zonder initiële investeringen. Dit in contrast met het on-premise model waarbij de klant betaalt voor het bezit van IT-assets én het gebruik en beheer mét de benodigde initiële investeringen. In dat licht bezien is privécloud een investering in de bestaande IT en geen overstap naar een nieuw servicemodel. Met een privécloud blijf de klant verantwoordelijk voor het IT-beheer en -huisvesting. Daar is principieel niet mis mee, maar privécloud blijft een on-premise oplossing met een technologische inslag.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Sun

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-02-19T10:01:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.