Cisco stopt ontwikkeling van WiMAX-apparatuur

Dit artikel delen:

Telecomhardwareleverancier Cisco heeft besloten te stoppen met het ontwerpen en ontwikkelen van basisstations voor WiMAX-netwerken. De breedband internetapparatuur maakt geen deel meer uit van de strategie die Cisco nastreeft. Dat bevestigt een woordvoerder aan Computable. Het bedrijf gaat zich voornamelijk toeleggen op hardware voor Long-term evolution (lte), Wi-Fi en femtocellen.

Cisco is actief op de markt van WiMAX-apparatuur sinds de aankoop van Navini Networks in 2007. Twee jaar later kocht Cisco Starent Networks, dat naast WiMAX en de bestaande telecomstandaarden cdma, umts en hspa ook werkt aan de technologieconcurrent lte. De hardwarefabrikant legt zich nu daar meer op toe. Cisco heeft voor die technologieën al contracten gesloten met telecombedrijven als Vodafone, Verizon en Clearwire.

Een WiMAX-klant van Cisco is de mobiele-telecomaanbieder Scarlet Curaçao.

Alcatel-Lucent

Ook Cisco's concurrent Alcatel-Lucent heeft inmiddels nadrukkelijk gekozen voor het stopzetten van investeringen in WiMAX. Directeur Jeanine van der Vlist van Alcatel-Lucent Nederland vertelde eind februari 2010 dat ze, net als de rest van haar bedrijf, meer fiducie in lte heeft.

Wereldwijd lukt het WiMAX-aanbieders niet om voldoende budget bijeen te sprokkelen voor het opzetten van het benodigde netwerk van zendmasten, vertelt ze.

Overwinning

Het besluit tot stopzetting van WiMAX-ontwikkeling betekent een nieuwe overwinning voor lte. 'Lte is op dit moment duidelijk de winnaar', zegt Eildert van Dijken. Hij is expert bij Computables telecompanel. 'De snelheid van WiMAX ligt nog niet op het niveau van hspa (3,5G) en de ondersteuning voor lte van operators en R&D-partijen is veel groter dan voor WiMAX. Daarnaast hebben operators een werkende business waaraan lte wordt toegevoegd. Startende WiMAX-operators hebben per definitie een achterstand.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-16T15:18:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.