Hewlett-Packard komt met Linux-notebook

HP heeft voor het eerst een notebook gelanceerd, waarop Linux vooraf al is geinstalleerd. HP liet de notebook zien op de Linux World-conferentie in San Francisco.

De zakelijke HP Compaq nx5000 notebook wordt geleverd met Novells Suse Linux-besturingssysteem en het kantoorpakket Open Office. De prijs zal rond 1440 dollarliggen.De nx5000 beschikt over een Pentium-M processor, een cd-rw drive, dvd-speler, wifi en Bluetooth.

 
Jeffrey Wade, marketingmanager voor HP wereldwijd, zei tegen vnu.com dat HP na 4,5 jaar genoeg ervaring heeft met het gebruik van Linux op serversystemen. Nu is het bedrijf klaar voor de desktop. Belangstelling voor de Linux-notebook zal naar verwachting vooral komen van bedrijven die nog met een legacy Unix-omgeving werken.

Gary Barnett, onderzoeker van Ovum, denkt dat Linux bestaande Unix-gebaseerde systemen zoals HP-UX, Solaris en AIX gaat vervangen met een snelheid die twee tot drie keer zo snel gaat als Windows. Wie al Unix-kennis in ruime mate in huis heeft, kan beter overstappen op Linux dan op Windows. Barnet ziet in de komst van de eerste standaard Linux desktop ook een signaal, dat het besturingssysteem de open-source-karakter achteer zich heeft gelaten en als een serieus alternatief wordt gezien voor bedrijfsbrede toepassing: "2004 is het jaar waarin de pakkendragers Linux hebben overgenomen van de sandaaldragers".

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Eindelijk een duidelijk signaal uit de "desktop wereld" dat linux inderdaad wel degelijk verschil kan maken. Binnen de commerciële hosting en media wereld waren we hier al lang achter maar, gelukkig gaan we nu wat verder.


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-08-04T14:41:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.