Bouw & ICT 2010: CORA zingt rond

Dit artikel delen:

Elf woningcorporaties hebben een begin gemaakt met een bedrijfs- en ict-referentiearchitectuur voor de sector. Op de vakbeurs Bouw & ICT 2010 is deze Corporatie Referentie Architectuur, kortweg Cora, gepresenteerd. Cora moet de informatie-ontsluiting en -uitwisseling op de woningbouwmarkt verbeteren. Het initiatief, ondersteund door branchevereniging Netwit, kon op de beurs op bijval rekenen.

Cora zingt op de beurs rond, constateerde Marcel Zondervan, hoofd I&A van Woonstad Rotterdam, een van de elf initiatiefnemers. Bouw & ICT 2010 vond op 17 en 18 maart plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Hij wijst erop dat met de referentiearchitectuur woningcorporaties zelf hun eigen bedrijfs- en ict-architectuur kunnen invullen en verbeteren.

Het idee achter Cora is dat de corporaties van elkaars kennis en ervaring kunnen profiteren en dat het gebruik van een ict-architectuurstandaard tot harmonisatie in de sector leidt. Als dat is bereikt, kunnen ict-leveranciers herbruikbare oplossingen en componenten ontwikkelen.

Definities

In de woningbouwsector bestaan veel interpretatieverschillen over gegevens. Dat begint al met de definitiekwestie over wat een vhe (verhuurbare eenheid) is, een klassiek begrip in de corporatiewereld. Die verschillen bemoeilijken de ontsluiting en uitwisseling van informatie, vertelt Marnix van Welie van M&I/Partners. Niet alleen tussen corporaties onderling, maar ook met ketenpartners als overheden en leveranciers.

Een van de eerste acties van de initiatiefnemers was dan ook het opstellen van een set van uniforme gegevensdefinities. Daarnaast is een informatiedomeinenmodel opgesteld met een indeling van functionaliteiten die een corporatie nodig heeft om de kerntaken te vervullen. Dit model biedt een handvat bij het indelen en inrichten van applicaties.

Draagvlak

Voordat echt sprake is van standaardisatie en uniforme architectuuraanpak in corporatieland, moet het draagvlak voor Cora wel worden vergroot, beseft Van Welie. 'We gaan uit van een praktische aanpak. Cora is een hulpmiddel, geen theorie en mag niet leiden tot een overdaad aan modellen.' Branchevereniging Netwit speelt hierin een aanjagende rol en zal ook optreden als beheerorganisatie van Cora (versie 1.0 is opvraagbaar via de site van Netwit).

Cora 1.0

Vorig jaar presenteerde Netwit al een verkenning voor referentie-architectuur. In de loop van 2009 bundelen elf woningcorporaties hun krachten en zetten met begeleiding van M&I/Partners Cora 1.0 op. Het betreft De Woonplaats, Eigen Haard, Lefier, Mitros, Portaal, Vestia, WonenBreburg, Woonbedrijf SWS.Hhvl, Woonbron, Woonstad Rotterdam en Ymere. Lichtend voorbeeld is de overheid die al een aantal referentiestandaarden heeft geïntroduceerd (Nora, Gemma, Marij, Petra, Wia).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-19T13:03:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.