ICT-blunder zet station Maastricht op stelten

Door een technisch probleem met het nieuwe reisinformatiesysteem is op woensdagmiddag een sirene afgegaan op het station in Maastricht. Ook werd reizigers gevraagd om het station via de dichtstbijzijnde uitgang te verlaten. Medewerkers van spoorbeheerder ProRail zoeken nog naar de oorzaak van de storing.

Het bericht waarin reizigers werd gevraagd om het station te verlaten werd in het Engels omgeroepen, zegt een woordvoerder van de spoorbeheerder. Daarom vermoedt Prorail dat het probleem te maken heeft met het nieuwe omroepsysteem. Dit systeem is nog niet in gebruik, maar is al wel geïnstalleerd op het station. De woordvoerder benadrukt dat het een technische storing is, het systeem is niet gehackt. ‘Dat is technisch niet mogelijk', zegt hij.

Centraal reisinformatiesysteem

Spoorbeheerder ProRail werkt samen met de Nederlandse Spoorwegen (NS) aan een centraal reisinformatiesysteem. Dit systeem maakt gebruik van diverse bronnen, zoals het spoorboekje en de systemen van verkeersleiders, maar ook de systemen van de treindienstleiders, die de bijsturing en omleiding van de treinenloop regelen in geval van vertragingen of calamiteiten in samenwerking met de vervoerders. Ook de nog op te leveren applicaties TROTS, een ‘tracking en tracing'-systeem voor treinen en PTI-Donna, dat treinpaden verdeelt worden geïntegreerd in het systeem.

Het Centrale ReisInformatie Systeem (CRIS) levert straks de gegevens aan de automatische stationsomroep, informatieborden op de stations, handhelds van de conducteurs en servicemedewerkers op de stations, internet en teletekst, alsook de beeldschermen in de intercity's. ProRail vervangt met Siemens als hoofdaannemer de rolborden op de perrons door nieuwe digitale informatieborden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Is dit de nieuwe trend van Computable? Berichtgeving in de stijl van De Telegraaf en de Privé?

Het is een blunder, zeker. Maar er was geen paniek op chaos op het station, en het stond ook niet op stelten. De meeste mensen reageerden hooguit verbaasd of lakoniek. Ik heb niemand in paniek het station uit zien rennen.

"Journalistieke onderzoeksplicht", iemand?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-04-07T15:31:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.