Chipsector toont tekenen van herstel

De markt voor computerchips laat de eerste tekenen van herstel zien. Chipfabrikant Intel boekte zijn beste eerstekwartaalcijfers ooit. Fabrikant van chipmachines ASML zegt op koers te liggen voor een recordomzet aan het einde van dit jaar. Eerder zei onderzoeksbureau Gartner al dat 2010 een beter jaar wordt voor makers van computerchips.

Chipfabrikant Intel boekte een omzet van 10,3 miljard dollar (ruim 7,5 miljard euro). Dit is weliswaar een lagere omzet dan in het vierde kwartaal van 2009, maar een 44 procent hogere omzet dan in het eerste kwartaal van dat jaar. De nettowinst van de Amerikaanse chipmaker verdrievoudigde naar 2,4 miljard dollar. Het bedrijf zegt de omzetgroei vooral te danken aan de verkoop van microprocessoren voor mobiele toestellen.

Voor het tweede kwartaal verwacht de chipmaker een omzet van 10,2 miljard dollar. Datzelfde kwartaal vorig jaar werd nog een omzet van 8 miljard dollar gedraaid.

Recordjaar

Maker van chipmachines ASML zegt op weg te zijn naar een nieuw recordjaar. Het bedrijf boekte het eerste kwartaal van 2010 een omzet van 742 miljoen euro. Het eerste kwartaal van 2009 was de omzet uit chipmachines nog slechts 184 miljoen euro. De winst voor het bedrijf kwam het eerste kwartaal uit op 107 miljoen euro. Vorig jaar werd in het eerste kwartaal nog een verlies van 117 miljoen euro geboekt.

Voor het tweede kwartaal verwacht de chipmachinefabrikant dezelfde omzet aan orders als in het eerste kwartaal. Er werd het eerste kwartaal een miljoen euro aan orders geboekt. Het bedrijf verwacht meer omzet te maken dan in 2007. Toen werd een recordomzet van 3,8 miljard euro geboekt.

Omzetgroei

Onderzoeksbureau Gartner gaf eind maart cijfers over de omzet van chipmakers in 2009. Toen daalde de omzet van de chipfabrikanten. De omzet steeg echter wel gedurende het jaar. Daarom verwachten de analisten voor 2010 een groei van de omzet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-04-14T10:51:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.