Geheugenchips worden schaars

De voorraad DRAM-geheugen en NAND flash-geheugen droogt op. Dit staat in een onderzoeksrapport van Lazard Capital Markets. Er is op dit moment sprake van schaarste op de markt, terwijl in 2009 sprake was van een overaanbod . Producten zoals de Apple iPad stimuleren de vraag naar geheugenchips.

Doodat de markt langzamerhand opleeft zouden er op verschillende plaatsen tekorten zijn in de bevoorradingsketen. Er is in ieder geval schaarste aan dynamische geheugenchips (DRAM). dat komt omdat de vraag van pc- en serverfabrikanten juist flink toeneemt, aldus het onderzoeksbureau Lazard Capital Markets.

Door de grote vraag stijgt de prijs van ddr-3-geheugens in de komende weken met 5 tot 10 procent. Hetzelfde geldt voor de flash-geheugens. SanDisk zou zelfs geen losse geheugenchips meer verkopen aan kleinere kaartproducenten. De zelf geassembleerde geheugenkaarten krijgen voorrang, aldus de onderzoekers.

Ook Samsung en Toshiba zouden alleen nog chips leveren aan een selectief aantal klanten, omdat de voorraden in snel tempo slinken. En ook de iPad zet de markt onder druk. Het toestel van Apple zit volgestouwd met Nand flash-chips, en Apple zal zijn voorraden snel willen aanvullen. Omdat andere fabrikanten met dergelijke toestellen komen, neemt de vraag naar nand-geheugen flink toe. Daardoor wordt de schaarste nog groter.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Beetje jammer dat het dan weer gelinkt moet worden naar de iPad ...

Spijtig; een flinke prijsdaling van de ssd's zou beter geweest zijn.

Maakt niet uit. Over een tijdje zijn er meer fabrieken en dan zakt de prijs weer.
Dat is nog nooit anders geweest.

Inderdaad, natuurlijke marktwerking. Dit riedeltje herhaald zichzelf keer op keer op de chipmarkt.

Varkenscyclus heet dat...

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-04-21T14:54:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.