Europees project bespaart stroom in datacenter

Datacenter

Het Europese project Fit4Green werkt aan een gedistribueerd energiebeheerplatform waarmee datacenters kunnen besparen op hun energieverbruik. Dit softwareplatform moet zorgen voor een besparing van 20 procent op het energieverbruik van reken-, opslag- en communicatienetwerken. Het programma krijgt 3,2 miljoen subsidie. Het Rotterdamse onderzoeksbedrijf Almende doet er aan mee.

In totaal is voor het project 4,6 miljoen euro beschikbaar. Het resterende bedrag komt van de partners. Andere deelnemers aan het onderzoeksproject zijn het Spaanse GFI Informatica, HP Italy Innovation Center, de universiteit van Passau, de universiteit van Mannheim, het Julich Supercomputing Centre, het Imperial College in Londen, VTT Technical Research Centre uit Finland, Create-Net en Eni S.p.A uit Italië.

Algoritmes

Het softwareplatform wil het energieverbruik binnen een datacenter slim verdelen. Dat doet het bijvoorbeeld door onderbezette servers op een lager pitje te laten draaien of uit te zetten. Het project ontwikkelt een gedistribueerde controle plug-in laag die met het datacenter communiceert en samenwerkt. Daarnaast doen de projectleden onderzoek naar software-algoritmes.

Deze software-algoritmes modelleren en leren aan de hand van de energieconsumptie van het netwerk bepaalde beheerpolicies. Daarnaast moeten de algoritmes het energieverbruik minimaliseren of optimaliseren door de policies aan te passen.

Gedeelde en eigen datacenters

De oplossing van Fit4Green is geschikt voor gedeelde en eigen datacenters. Het project loopt dertig maanden. Het product dat dan is ontwikkeld, zal waarschijnlijk door de verschillende partners verkocht worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ondertussen staan de medewerkers rustig elke dag in de file terwijl de airco van het bedrijf al voluit staat te loeien.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-06-18T12:30:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.