Universiteiten bestellen groene supercomputer

Een aantal universiteiten heeft Clustervision uitgekozen voor het bouwen van de nieuwe, groene supercomputer DAS-4: de 4e generatie Distributed ASCI Supercomputer. Deze gedistribueerde krachtige rekenaar wordt op zes universitaire locaties in Nederland geïnstalleerd. De nadruk ligt ditmaal niet alleen op rekenkracht, maar ook op energieverbruik. Het Amsterdamse Clustervision, specialist in high performance computing, opslagsystemen en database clusters, is na een elektronische veiling geselecteerd.

Tot nu toe wordt elke vier tot vijf jaar een nieuwe versie van de DAS gekocht. Twee jaar geleden, op 1 juni 2007, werd op de Technische Universiteit van Delft nog DAS-3 feestelijk in gebruik genomen voor grootschalig wetenschappelijk rekenwerk en datamining. Clustervision was ook verantwoordelijk voor de technische installatie van DAS-3, op ontwerp van Advanced School for Computing and Imaging (ASCI), een interuniversitaire onderzoeksschool op het gebied van informatica. De clusters van de DAS-3 staan bij de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit, de Universiteit Leiden, en de TU Delft.

Met leverancier Clustervision is nu een contract getekend voor het leveren van de DAS-4- infrastructuur. In deze versie wordt naast rekenkracht ook het energieverbruik als maateenheid genomen.

DAS-1

DAS-1 stond al in 1997 op de VU en is oorspronkelijk bedacht door Professor Andrew Tanenbaum. Daarna breidde het clusternetwerk zich uit over andere universiteiten. Tegenwoordig werkt de VU samen met de UvA, TU Delft en de Universiteit Leiden en de ASCI-onderzoekschool, en partners als VL-e, Multimedian, NWO en SURFnet.

Clustervision sleepte vorige maand ook al een grote opdracht binnen. Het bedrijf mag voor de Goethe Universiteit in Frankfurt een nieuwe supercomputer bouwen: de Loewe-CSC.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

ClusterVision lijkt het aardig goed te doen. Ze hebben ook veel vacatures op hun website.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-07-06T12:28:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.