CIO moet ICT-problemen bij politie aanpakken

Dit artikel delen:

De samenwerkende politiekorpsbeheerders zoeken een chief information officer (cio) die namens de korpsen de ict-tak vtsPN aanstuurt. De rol van opdrachtgever en opdrachtnemer moet binnen de politie beter worden gescheiden en daarbij kan een cio helpen. Dat zegt voorlichter Henri Kruithof van het Korpsbeheerdersberaad. De aanstelling van een cio is een reactie op een rapport dat stelt dat de onderlinge informatieuitwisseling via ict-systemen ontoereikend is.

De chief information officer is een functie op het niveau van de korpschefs, vertelt Kruithof. Hij of zij moet verstand hebben van de politieorganisatie en dit kunnen vertalen in een programma, met eisen en voorwaarden.

De cio staat aan de kant van de gezamenlijke politiekorpsen en stelt zich op als opdrachtgever van vtsPN. In die functie zal hij veel samenwerken met directeur Hans Kamphuis van opdrachtnemer vtsPN. Kruithof verwacht dat kort na de zomer een cio wordt aangesteld. Er wordt volgens hem nog niet geworven voor de functie.

Alles via de CIO

Kruithof legt uit dat het vaak voorkomt dat afzonderlijke politiekorpsen specifieke opdrachten aan vtsPN geven. ‘Dat is zeer belastend voor de organisatie.' Alle opdrachten moeten in de toekomst via de cio lopen, legt de voorlichter uit.

De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid heeft onderzocht of de gecentraliseerde basisvoorzieningen bij alle Nederlandse politiekorpsen technisch en organisatorisch zijn geïmplementeerd en of ermee wordt gewerkt. Dat blijkt onvoldoende het geval. Volgens een werkgroep komt dat vooral doordat de verwachtingen van de gebruikers niet goed werden gemanaged door vtsPN (voorziening tot samenwerking Politie Nederland).

Het dagelijks bestuur van het overlegorgaan van politiekorpsbeheerders heeft zich verbaasd over de problemen bij de vtsPN. Er wordt een interventieteam aangesteld om deze aan te pakken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Interventieteam pakt problemen vtsPN aan

Korpsbeheer verrast door problemen bij vtsPN

Politie-ICT voldoet niet aan verwachtingen

ICT-systemen politie rammelen nog steeds

PWC: Centrale ICT bespaart politie 56,2 miljoen

Politie zet vernieuwd opsporingssysteem in

Centraal politiedienstencentrum komt na 2010

vtsPN rondt invoering politiesysteem af

Politie huurt ict-strategen in

Politie wil inhuur ICT'ers beperken tot 486 FTE

Politie wil ruim 1,8 miljoen uur inhuren

Politie stelt werkgroep in voor ICT-systemen

Politie Nederland geeft open source voorrang

'ICT-kosten politie zullen niet stijgen'

Onduidelijkheid over ICT-besparing bij politie

Politie heft ICT-dienst vtsPN op

'Invoering politiesysteem verloopt volgens plan'

'Nieuw computersysteem politie werkt niet goed'

vtsPN begrijpt kritiek op nieuw politiesysteem

Gebruikers ontevreden over ICT-systeem politie

Politie krijgt landelijke ICT-dienst

Meijboom vertrekt alweer als CIO bij politie

Politie-ICT blijkt één groot tranendal

Rekenkamer laakt ontwikkeling politie-ICT

Politietop pleit voor compleet nieuwe ICT

CIO heeft cloud en virtualisatie als topprioriteit

CIO Platform Nederland krijgt nieuwe directeur

Gedeeld politiedienstencentrum komt in 2011

Aad Meijboom wordt eerste CIO bij politie

Politie somber over verbetering vtsPN

Bedrijfscultuur verergerde ICT-storing politie


Reacties

De ICT problemen zijn een afspiegeling van een dito verrot organisatie model.

Mijn idee:
Gewoon uitfazeren, outsourcen en totaal opdoeken die 25 losse "niet-samenwerkende" politiestammen!

Vanuit Defensie 1 "centrale landelijke orde-handhavings-dienst", gecommandeerd vanuit het Leger. Stel een "Departement van thuisland veiligheid" in, dan zijn er over een aantal jaar definitief klaar met dit "inefficiente geleuter in blauw".

Hoeveel belastinggeld moet er nog worden ver**** aan een overheids-organisatie die blijkbaar - intern - niet wil samenwerken met elkaar?

Hoeveel werk-groepen moeten hierover nog onderzoeken, praten, evalueren, weer praten, langs elkaar heen werken??

Onkruid roei je pas goed uit als je de wortel en al eruit trekt, niet alleen de dooie blaadjes op blijven ruimen :-) jaar na jaar.

Het introduceren van een opdrachtgever/opdrachtnemerschap leidt alleen maar tot introductie van een pseudo zakelijkheid en zal hetbesturingsproblemen nooit oplossen. Bij de Belastingdienst werkte dat model ook niet. Een opdrachtgever kan immers niet rechtstreeks aansturen maar slechts opdrachten verstrekken. En het lijkt er hier meer op dat sprake is van een aansturingsprobleem bij de VtsPN. Het zou dus meer voor de hand liggen een CIO in te stellen die lijnverantwoordelijk is voor de hele informatievoorziening en ook het bestuur van de VtsPN kan aannemen en wegsturen.

@RV.

Jij bent goed op de hoogte, dat is duidelijk... Van alle ministeries is die van Defensie wel het minst efficiënt.

Blijkbaar ben je niet op de hoogte hoe het werkt in 'politieland'. Boven ieder korps staat een korpsbeheerder (is in 25 gevallen een burgermeester, voor het KLPD de minister van Bin. Zaken). En iedere burgermeester vindt zijn eigen korps het belangrijkste, waarbij met name de grote steden een dikke vinger in de pap hebben. En laat iedere burgermeester nou uit een politieke partij komen en je begrijpt dat er nog meer tegenstrijdige belangen zijn.

Wat is de oorzaak van de vele (ICT) problemen bij de politie? Jarenlang zijn er vele koninkrijkjes geweest en iedereen deed (naar eer en geweten) wat goed was in eigen ogen.

Systemen werden (en worden) verschillend gebruikt, omdat de werkwijze (bijv. pv's opmaken, aangiftes opnemen) nog steeds verschilt per korps. De techniek is een hulpmiddel, geen doel op zich. Maar het is lastig om informatie uit te wisselen als de informatie in verschillende velden zit.

De huidige Basisvoorzieningen (BVH, BVCM, BVO etc.) zijn maar tijdelijke oplossingen. Ze zorgen er in ieder geval voor dat ieder korps met hetzelfde systeem werkt. Nu loopt iedere diender er tegen aan dat werkprocessen niet afgestemd zijn en na veel geklaag (kunnen dienders goed hoor ;-)) zal het e.e.a. beter op elkaar afgestemd worden. Vervolgens zal er t.z.t. een ander systeem komen en veel ICT problemen zullen opgelost worden. Uiteraard blijf je altijd klagers hebben, maar daar zijn we in Nederland goed in (het weer is te warm, te koud, voetbal, koffie en meer van dit soort dingen die ons bezighouden)

Wat het niet willen samenwerken van de korpsen betreft is er nog een uitdaging te gaan.

Is een nationale politie DE oplossing? Ja/Nee.

Nee, want dan stuurt "Den Haag" het boeltje aan. Helaas zijn er maar weinig politici die inhoudelijk kennis van zaken hebben (op mannen als Fred Teeven na). Je krijgt dan dat ieder kabinet (afhankelijk van de kleur) het stuur naar links of rechts stuurt. Moet je niet willen als politie/ministerie/Nederlander.

Ja, dan ben je voor een deel van het gezeur af (lees machtsbolwerken tussen burgermeester en politieke partijen).

Het probleem zit echter heel diep. Zoals bij veel overheidsinstellingen (en grote bedrijven(!)) is er een grote kloof tussen managers en 'de werkvloer'. Op hoog niveau wordt er wat afgesproken, maar helaas weet de manager niet wat het eigenlijke werk is (kwam op die positie omdat er bijv. vrouwelijke leidinggevende MOESTEN komen (ongeacht geschiktheid)). Of bromsnor is geüpgrade naar manager en stamt nog uit een tijd dat informatiesystemen niet belangrijk waren en vindt iedere vorm van registratie pure tijdverspilling.

Mijn advies zou zijn om een nationale politie te beginnen. De 'macht' bij de burgermeesters weghalen maar dit regionaal te beleggen (zeker niet op 1 plek leggen). Zorg dat er meer mensen met verstand van zaken (dus niet naar de strepen op de schouders kijken) bij de juiste overleggen zitten. Geef die mensen dan ook mandaat, want anders worden ze alsnog overruled door 1 of andere commissaris. En vervolgens een klap met de hamer erop geven en streng maar rechtvaardig de 'overtreders' aanpakken die hun eigen werkwijze willen blijven volgen.

Voila, een prachtige uitdaging voor de nieuwe CIO ;-) Ik wens hem/haar erg veel succes met deze mission impossible!

Voor de logminers: deze bijdrage is geheel op eigen titel.

Richard is al beter op de hoogte! Maar ook nog niet helemaal. Wij weten allemaal dat de CIO een hij is. Maar laten we niet afdwalen.

Het probleem is groot, heel groot. Meer dan groot. Het probleem is welhaast onbevatbaar.

Een deel van het probleem ligt maar bij de korpsen. Die elk lekker hun eigen ding doen, zelf belangrijk willen zijn en geld uitgeven. Dat dit problemen oplevert is ze duidelijk. met de landelijk CIO gaan ze samenwerken in de vraag en dan kan dat best effect gaan sorteren. Een landelijke politie komt er namelijk nooit. De belangen zijn te groot.

Het grootste deel van het probleem ligt bij vtsPN. Jawel, er werken bij dit bedrijf hier en daar geniale mensen die zich zeker niet als ambtenaar opstellen. Er is een aanleg voor succes. Maar de grote hoop ambtenaren die de voortgang verstikken met hun procedures en eigenwijs gedrag, de managers die van niets weten en door vrienden aangesteld zijn en de uitvoerders die alleen zorgen voor cover-your-ass en liever helemaal niets opleveren verpasten het voor de hele organisatie. Alle nieuwe chefs, nieuwe cultuur, nieuwe clubjes die de oplossing moeten brengen hebben niet tot succes geleid.

Opheffen, uitfaseren, zou je zeggen! Maar dat werkt niet, er is wel degelijk een markt voor interne gespecialiseerde oplossers. Dat werkte vroeger ook. Maar de gezwellen moeten er uitgesneden worden. En dat lukt niet. Dan kan nog maar één ding: bouw een schaduworganisatie die de nieuwe wordt en zet alleen mensen over die slim zijn en dingen voor elkaar krijgen. Laat de rest afsterven. Ben benieuwd wie dit durft. Want dit kan zo niet langer.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-07-16T08:23:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.