Nokia Siemens sluit miljardendeal voor 4G

Dit artikel delen:

Telecomnetwerkfabrikant Nokia Siemens Networks gaat in de Verenigde Staten een grootschalig 4G-netwerk aanleggen en beheren. Een investeringsmaatschappij betaalt het Fins-Duitse bedrijf meer dan 7 miljard dollar (bijna 5,5 miljard euro), gespreid over acht jaar. Voor de telecomsector is het een van de grootste deals ooit. Het bijzondere aan de opdracht is dat het netwerk ook satellieten gebruikt voor de verspreiding van het 4G-signaal.

Met het hybride telecomnetwerk zou mobiel breedbandinternet voor 92 procent van de Amerikaanse bevolking binnen handbereik komen. In de VS zijn veel landelijke gebieden waar weinig tot geen mobieletelefoniedekking is. Het zou het eerste telecomproduct zijn, waarbij mobiel telefoonverkeer deels via bestaand netwerk en deels via de satelliet verloopt.

SkyTerra

Investeringsmaatschappij Harbinger Capital Partners hoopt het netwerk in de tweede helft van 2011 in gebruik te nemen via zijn dochterbedrijf LightSquared. Vanaf dat moment kunnen derde partijen op het hybride netwerk hun diensten aanbieden. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om mobiele telefoniebedrijven, kabelmaatschappijen en toestelproducenten.

De benodigde satellieten zijn al in bezit van de investeerders. Het bedrijf kocht in maart 2010 de Amerikaanse aanbieder van satelliettelefonie SkyTerra voor ruim 262 miljoen dollar (zo'n 205 miljoen euro).

Motorola

De miljardenorder moet nog definitief worden goedgekeurd door de directie van LightSquared en van Nokia Siemens.

De deal is bekendgemaakt kort nadat Nokia Siemens Networks aankondigde delen van de netwerkdivisie van telecomfabrikant Motorola te kopen voor een betere positie op de Amerikaanse markt. Daarmee is ongeveer 1,2 miljard dollar (ongeveer 930 miljoen euro) gemoeid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-07-21T14:54:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.