'Explosieve groei SAN-markt in middenbedrijf'

Het aantal bedrijven dat gebruikmaakt van storage area networks (san) is in de periode oktober 2006 tot en met juni 2010 meer dan verdubbeld. Medio 2010 beschikt 38 procent van alle bedrijven met vijftig of meer medewerkers over een san. Vier jaar terug bedroeg dat nog 17 procent. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile op basis van interviews met meer dan 3500 Nederlandse vestigingen met vijftig of meer medewerkers.

De grootste groei is gerealiseerd in het middenbedrijf. Bij bedrijven met vijftig tot honderd medewerkers is het san-gebruik in de afgelopen vier jaar maar liefst met 240 procent toegenomen. Organisaties met honderd tot tweehonderd medewerkers kenden een groei van circa 200 procent.

Segmentatie naar branche laat een flinke groei zien over vrijwel de gehele breedte van de markt. De overheid is het segment met de hoogste penetratie san-systemen en tevens één van de snelste groeiers in de afgelopen vier jaar. De huidige penetratiecijfers voor storage area networks per werknemersklasse zijn achtereenvolgens 23 procent in het 50-100 segment, 36 procent in het 100-200 segment, 50 procent in het 200-500 segment, circa 60 procent in het 500-1000 segment en circa 77 procent bij vestigingen met duizend of meer werknemers.

Big Five

Circa 90 procent van de san-systemen die Computer Profile ziet in de zakelijke markt (installed base) is afkomstig van vijf leveranciers. Met een aandeel in de installed base van 41 procent is HP veruit de grootste leverancier in Nederland. Ten opzichte van vier jaar geleden moet HP wel wat terrein prijsgeven. EMC weet zijn positie als nummer twee te handhaven. Anno 2006 bedroeg het aandeel van EMC in de installed base ongeveer 15 procent, medio 2010 is dat vrijwel hetzelfde percentage. Dell en NetApp hebben het meest weten te profiteren van de sterke groei van san in de afgelopen vier jaar. Zij hebben beiden het aandeel in de installed base weten uit te breiden naar in totaal 13 procent. IBM, de nummer vijf in Nederland, kent een aandeel in de installed base dat net onder de 10 procent ligt, maar de laatste jaren wel een dalende trend kent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-08-03T13:47:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.