Europees grid-initiatief opent op Science Park

Het European Grid Initiative is per 1 augustus 2010 gevestigd in een nieuw kantoor op het Science Park in Amsterdam. EGI is een samenwerkingsverband van de Europese lidstaten en heeft als doel de realisatie van een duurzame computergrid-infrastructuur. Naast Amsterdam hadden zeven andere Europese steden zich kandidaat gesteld.

Het European Grid Initiative coördineert de samenvoeging van 34 verschillende nationale grid-initiatieven tot een Europese grid-infrastructuur. Ook de Europese onderzoeksinstituten Cern en European Bioinformatics Institute (EBI) doen hieraan mee. Het is de bedoeling dat Europese wetenschappers voor hun onderzoek op één enkele locatie terecht kunnen als ze rekenkracht nodig hebben. In de raad die het initiatief leidt, zitten vertegenwoordigers van de nationale grid-initiatieven.

De fysieke locatie van EGI is een belangrijke stap vooruit naar de invoering van een duurzame Europese grid-infrastructuur, zegt voorzitter Gaspar Barreira van het EGI Policy Board. ‘Vanaf nu zijn we met z'n allen gemobiliseerd voor de feitelijke inrichting van een nieuwe internationale onderzoeksinfrastructuur in Europa.'

Impuls

Voor het Amsterdamse Science Park is de komst van EIG een belangrijke impuls. ‘Dit sluit uitstekend aan op het onderzoekszwaartepunt e-science van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Zo ontstaat een sterke verbinding tussen het onderzoek bij de UvA en de activiteiten op het Science Park als geheel.' Wethouder Economische Zaken Lodewijk Asscher vult aan: ‘De komst van EGI vergroot de aantrekkelijkheid voor meer commerciële activiteiten.'

Het Science Park Amsterdam in de Watergraafsmeer is een internationaal bètakenniscentrum waarin de Universiteit van Amsterdam samenwerkt met de gemeente Amsterdam en met NWO. In de loop van 2010 wordt de hele faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica op het Science Park gevestigd. Ook Amsterdam University College en het nieuwe sportcentrum worden er gevestigd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Vacatures bij Gemeente Amsterdam

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-08-12T14:57:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.