Consortium onderzoekt beter sensornetwerk

De Universiteit Twente participeert in het project MC Impuls, dat betere en meer informatie moet halen uit sensornetwerken. Naast de universiteit nemen ook defensiebedrijf Thales Nederland en UT-spinoff Xsens Technologies deel in het project.

Sensornetwerken zijn voor alle situaties inzetbaar, legt Yvo Broers van Thales uit. Hij heeft de wetenschappelijke leiding van het project in handen. 'Door in een kamer van een verzorgingstehuis verschillende sensoren te plaatsen, kun je meten waar iemand zich in een kamer bevindt en of deze persoon beweegt. Als er bijvoorbeeld een tijd geen beweging meer plaatsvindt op een plek waar geen stoel staat, dan kan een machine alarm slaan', zegt Broers.

Het consortium wil de techniek die gebruikt wordt om de informatie uit deze sensornetwerken of geavanceerde sensoren te filteren, verfijnen. Zo kunnen er beter conclusies worden getrokken uit de metingen van de sensoren.

Partial filtering

De techniek die gebruikt wordt om de informatie uit de sensoren te verwerken is partial filtering, dat sinds midden jaren negentig bestaat. 'Het is nog een vrij jong onderzoeksgebied. De eerste toepassingen zijn er nu', zegt Broers. De accessoire Kinect van de nieuwe Xbox gebruikt de technologie. Met deze camera met bijbehorende software kun je de Xbox besturen zonder console. 

Naast de Twentse universiteit nemen ook de Lancaster University, Linkoping University en het Fraunhofer Institute FKIE. Vanuit het bedrijfsleven nemen deel, naast Thales en Xses, Saab en Rinicom. 

In Twente gaan vijf buitenlandse onderzoekers aan de slag voor het project. Het gaat om onderzoekers uit Frankrijk, Brazilie, Spanje, Griekenland en China.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-08-18T09:41:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.