NXP levert 60 miljoen chips voor Duitse ID-kaart

Chipleverancier NXP Semiconductors levert chips voor de nieuwe Duitse identiteitskaart. Het gaat om de contactloze SmartMX microcontroller chip die wordt verwerkt in de naar schatting zestig miljoen id-kaarten die de komende tien jaar worden verstrekt. Vanaf november 2010 worden de eerste id-kaarten met chip, die papieren persoonsbewijzen vervangen, uitgegeven.

Het gaat om een chip uit de productreeks die in het Nederlandse paspoort zit. De chip in de Duitse id-kaart heeft echter een grotere geheugencapaciteit. Volgens de Eindhovense leverancier beschikt de SmartMX-chip over functies die beschermen tegen reverse engineering en aanvalsscenario's met licht en lasers. NXP: 'De chip heeft een hardwarematige firewall om specifieke onderdelen op de chip te beschermen. Bovendien biedt de chip dankzij geoptimaliseerde hardware en software snellere lees- en schrijfmogelijkheden.'

De chip is uitgerust met een nieuw communicatieprotocol. Daardoor maakt de contactloze identiteitskaart contact met beveiligde e-Government en e-Commerce diensten en beschermt hij tegen identiteitsdiefstal en identiteitstracking. Alleen betrouwbare dienstverleners krijgen na machtiging door de burger, toegang tot gegevens op de id-kaart.

Webwinkel

Ruim 150 bedrijven werken aan de voorbereidingen voor de realisatie van de nieuwe identiteitskaart en nemen deel aan pilots voor het aanbieden van diensten zoals internetbankieren, registratie voor een webwinkel, inchecken van vliegtuigpassagiers en belastingaangiftes en voertuigregistratie via internet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat betekent dit in gewoon Nederlands allemaal?
Is de positie van de chip op grote afstand te traceren?
Ik ken veel jongeren die in hun kaart de chip vernielen uit vrees makkelijk getraceerd te kunnen worden.
Kunt u een en ander uitleggen met praktijkvoorbeelden?

Dank u.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-08-20T10:47:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.