UWV selecteert Scholten Awater en HP

Dit artikel delen:

UWV heeft de combinatie Scholten Awater en HP uitgekozen voor de grootschalige vernieuwing van de werkplekhardware. De twee partijen leveren voor zo'n 23.000 werkplekken nieuwe pc's, laptops en beeldschermen. Met de opdracht is circa 23 miljoen euro gemoeid. Hierin zijn de uitrolkosten verdisconteerd. Bij de uitrol van de hardware zijn ook Atos Origin en Getronics betrokken, de huidige werkplekpartners van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV).

Groothandel Scholten Awater uit Lent bij Nijmegen is de hoofdaannemer; HP fungeert als onderaannemer. Voor het aanschaffen van nieuwe printers, kopieerapparaten en faxen volgt in september een aparte aanbesteding. Thijs Vervaat, chief information officer bij de uitvoeringsinstantie, licht toe dat de hardware-aanbesteding noodzakelijk is om het machinepark weer up-to-date te brengen. 'Er is in zes jaar tijd geen technologische opfrisbeurt geweest voor de kantoorautomatisering. Met als gevolg grotendeels verouderde werkplekken.'

Volgens Vervaat leidt het verouderde machinepark tot een verhoging van het aantal storingen en de onderhoudskosten. Bovendien beginnen medewerkers er op hun werkplek last van te krijgen: pc's starten langzaam op en het duurt lang eer bepaalde verwerkingen zijn uitgevoerd. Moderne hardware is ook nodig om het 'nieuwe werken' (de digitalisering van taken en dossiers) mogelijk te maken.

Bulk

'In de aanbesteding hebben we gekozen voor een A-merk waarmee het UWV weer zo'n vier tot vijf jaar vooruit kan', licht de cio toe. 'Binnen zes maanden worden de nieuwe spullen uitgerold. Het gaat daarbij om 23.000 tot 24.000 werkplekken. Gezien deze massale omvang hebben we een prijs kunnen bedingen die onder het marktgemiddelde ligt.' Vervaat stelt dat de vernieuwingskosten zo'n duizend euro per werkplek bedragen. Dat zijn niet alleen de aanschafkosten voor de hardware, maar ook de installatiekosten. De uitrol van de hardware wordt bij voorkeur gecoördineerd door Getronics en Atos Origin, de werkplekbeheerpartners van het UWV. De onderhandelingen hierover lopen nog. Eerst was het alleen Getronics, maar Atos Origin is er als UWV-partner bij gekomen na de fusie met het CWI in 2009. Atos Origin is betrokken bij de UWV Werkbedrijven, de voormalige CWI-vestigingen. Getronics ondersteunt de andere UWV-onderdelen.

Wat precies de rol van Scholten Awater, die ook gespecialiseerd is in hardware-installaties, in het vervangingstraject wordt, moet nog worden bepaald, stelt Vervaat. Hij meldt verder dat de afvoer van de vervangen werkplekapparatuur op maatschappelijke verantwoorde wijze plaats zal vinden. UWV is nog met Getronics, Atos en Scholten Awater in gesprek over de taakverdeling.

Kostenbesparend

Vervaat stelt dat de hardwarevernieuwing niet alleen geld kost, maar ook kostenbesparend werkt. Niet alleen gaan de onderhoudskosten omlaag, ook verwacht hij een fors lagere energierekening. De zuiniger machines in vergelijking met de huidige apparatuur moeten over de looptijd van het gebruik een besparing van één miljoen euro op de energienota opleveren. Daarbij, UWV is de laatste jaren flink gekrompen. Dat betekent dat er een stuk minder nieuwe werkplekken worden aangeschaft, dan nu nog aanwezig. Ook dit leidt tot lagere kosten, aldus de UWV-cio.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wel een beetje vreemd dat HP als aannemer onder Scholten werkt.. Je zou toch verwachten dat HP de spullen zelf goedkoper kan leveren dan Scholten..

Verder, als men echt werk wil maken van 'Het Nieuwe Werken' dan is het echt niet nodig nieuwe PC's en laptops aan te schaffen, maar zou men beter Thin Devices in combinatie met Virtuele Werkplekken kunnen gaan opzetten. O pKantoor werken met een Thin Device, Thuis werken met de eigen Thuis PC, of een Thin Device met VPN CLient

Ik verwacht binnen een paar maanden (als de uitrol eenmaal start) de eerste nieuwsberichten van 'grote problemen bij de uitrol'. 24000 nieuwe werkplekken in 6 maanden uitrollen (1000 per week) met wellicht een nieuw OS (ze zullen toch echt geen XP op die nieuwe PC's zetten) zal nog grote problemen op gaan leveren...

Dinsdag 24 augustus 2010, Volkskrant:

"Niemand houdt van UWV De opheffing van het uitkeringsinstituut UWV is een veilige bezuiniging voor de formerende partijen." "Besparing van 2 miljard en vele ambtenaren."

De ontmanteling van het UWV zit er al heel lang aan te komen. Zoals Dhr. Vervaat het stelt in bovenstaand artikel is men eerst begonnen met de aanschaf van apparatuur. Daarna is er bepaald wie dit moet gaan uitrollen met een voorkeur voor Getronics, maar het UWV is EN nog met Getronics EN Atos Origin EN Scholten Awater in gesprek over de taakverdeling.

Zonder een waardeoordeel te willen vellen en niet gehinderd door enige kennis, constateer ik alleen maar dat elk IT project niet start met de aanschaf van apparatuur. Om vervolgens na de aanschaf pas de verdeling te maken van de taken en verantwoordelijk-heden tussen diverse partijen, is vragen om moeilijkheden daar kennen wij diverse spreekwoorden voor in ons land.

Hopelijk is dit project niet (weer) een 'gouden wc pot'
van het UWV.

Deze grote UWV operatie zal zeer waarschijnlijk ook inhouden, het mogelijk maken om, onder bep. voorwaarden, thuis te kunnen werken binnen het kader van "het Nieuwe werken. Hierdoor ontstaan binnen het UWV kostenbesparende ontwikkelingen, niet voor het UWV zelf maar ook voor de gemeenschap. Denk bijv. aan:
- Minder files
- Minder CO2 uitstoot
- Betere planning van zijn/ haar werkzaamheden
- Minder ziekteverzuim
- Betere en goedkopere kinderopvang
- Meer beschikbare m2 voor andere doeleinden
- Minder energiekosten
Wel is de werkgever verplicht een arbo-conforme werkplek voor thuis beschikbaar te stellen, of men heeft zelf een dergelijke werkplek thuis en verklaart men dat.
Daarvoor leveren wij het thuisadvies en een speciaal ontwikkelde complete ergonomisch verantwoorde werkplek welke past binnen ieder huisgezin, genoemd de "ovatie"
Zie ook werkplekadviseurs.nl of bs-ws.nl

Ik vraag mij af welke relatie de vernieuwing van de werkplekken heeft met het nieuwe werken. Ik tref hierover in de argumentatie niets aan. De aangevoerde argumenten (energiebesparing en minder storingen) gaan over vervanging en zijn daardoor niet steekhoudend. . Ik mis hier een visie op de werkplek van de toekomst, als je vanuit die context denkt, ontwikkelt en investeert zijn de naar voren gebrachte argumenten in het artikel 'ondenkbaar' en 'onvoorstelbaar'. Waar is de visie op de werkplek van de toekomst kortom wat is het bredere perspectief?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij UWV

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-08-20T15:57:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.