Gartner: IBM kan met nieuw mainframe in aanval

Op het Total Solution Event voor System z deed IBM in Brussel uit de doeken wat de zEnterpise-mainframes in hun mars hebben. Volgens Gartner bieden de nieuwe zEnterprise-systemen IBM de kans om vanuit de defensie offensief te gaan operen in het mainframesegment.

Het eerste IBM-model, de z196, biedt 96 5,4 GHz processoren, goed voor bijna 50 bips (billion instructions per second) en wordt omschreven als een ‘system of systems'. IBM maakt een rechtstreekse vergelijking met de Parallel Sysplex-faciliteit, die de System 390-mainframes van weleer samenbracht in een single-view mainframe-omgeving. Nu kunnen tot 32 z196-systemen in een ‘sysplex' worden samengebracht.

Risicobeheertoepassingen

De ‘system of systems'-aard van het systeem wordt uitgebouwd met de zBX (zEnterprise BladeCenter Extension), een extern rack waarin goedgekeurde ‘blades' (onder AIX en Linux) en gespecialiseerde ‘optimizers' kunnen worden aangebracht. Die vormen één enkel en centraal beheerd systeem dankzij een eigen intern netwerk tussen de onderdelen en de Unified Resource Manager. Die zorgt onder meer dat een taak wordt uitgevoerd op het onderdeel dat hiervoor het meest geschikt is (‘fit to run'). De ‘optimizers' - zoals een eerste voor ‘analytics' - bestaan uit combinaties van hard- en software die specifieke taken optimaal uitvoeren. Zo blijkt de ‘Analytics' optimizer in staat risicobeheertoepassingen van financiële instellingen in een fractie van de tijd uit te voeren.

IBM wijst uitdrukkelijk op de scale-up en scale-out mogelijkheden van het systeem, zowel voor klassieke toepassingen als Linux en webtoepassingen. Het systeem biedt het hogere verwerkingsvermogen verder zonder een verhoging van het stroomverbruik, terwijl optioneel ook waterkoeling beschikbaar is.

'Mainframe is not dead'

In deze termen spreekt Rakesh Kumar van Gartner Research over het mainframe. De afkalving aan de onderzijde van de mainframe-gebruikers gaat door, maar middelgrote tot grote mainframe-installaties groeien nog in vermogen.

Na een aankoopstop in de afgelopen paar jaar, voorziet Kumar in de komende kwartalen een hernieuwde opleving in de aankoop van verwerkingsvermogen. Met de zEnterprise-systemen ziet hij IBM ook in de mainframes terug in het offensief gaan. In het bijzonder in de snel groeiende economieën worden nieuwe mainframe-gebruikers gewonnen.

Wie tegenwoordig een mainframe-oplossing vergelijkt met andere aanpakken, moet dat eerlijk doen, met oog voor alle nadelen én voordelen, klinkt het. Onder meer bij cloud-leveranciers moeten kansen bestaan voor mainframes. Een blijvende uitdaging voor IBM is wel het businessmodel rond software, waar de kostprijs van mainframe-softwarelicenties voor veel gebruikers een pijnpunt vormt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-09-13T10:05:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.