'Oracle gaat met hardware vooral in appliances'

Oracle

Tijdens gebruikersconferentie OpenWorld heeft Oracle zijn eerste hardwareproducten aangekondigd, die voortkomen uit de overname van Sun Microsystems. De Oracle Exalogic Elastic Cloud is een geïntegreerd hardware- en softwaresysteem geoptimaliseerd om de beste prestaties uit Java en non-Java applicaties te halen. Toch wordt er volop getwijfeld over Oracle's motieven om in de hardware te gaan, zo blijkt uit reacties van infrastructuurexperts van Computable.

‘Ik zeg altijd maar schoenmaker, blijf bij je leest', aldus Leendert Hinds, applicatie- en databasespecialist bij Hints Company. ‘Het streven van Oracle om totaalleverancier te zijn is natuurlijk begrijpelijk. Hierdoor zou Oracle onafhankelijk zijn van de hardwareleveranciers.'

Solaris

Sander Steffann, sr. internet engineer bij SJM Steffann, verwacht dat Oracle zich steeds meer op specifieke appliances gaat richten. ‘De concurrentie op het vlak van generieke servers zullen ze niet meer gaan winnen. Het leveren van kant-en-klare appliances op basis van (voormalige) Sun-hardware en Solaris biedt wel mogelijkheden voor Oracle.'

Niet iedereen denkt dat de Sun-hardware gewaarborgd is in de Oracle-organisatie. ‘Ik denk niet dat Oracle op zoek is naar positieve resultaten in de hardwaremarkt', meent Dick van Gaalen, program manager business technology bij HP Enterprise Business. ‘Het is ook niet haalbaar omdat voor nieuwe klanten het Sun-platform dood is. Men zal uiteraard wel de customerbase een zachte landing willen bieden. De hardware-expertise zal nodig blijken om als speler mee te blijven doen in de ontwikkelingen rond serviceoriëntatie/cloud computing. De Oracle-hardware zal een integraal onderdeel worden van de Oracle-databaseservices. Enerzijds om ict-afdelingen te kunnen voorzien van ‘database engines', anderzijds om via eigen Oracle-datacenters databaseservices via de cloud te kunnen leveren.

StorageTek

Ronald Bazuin, solution architect bij Dell, doet daar nog een schepje bovenop. ‘Ik denk dat het zeer lastig is voor Oracle om hardware te blijven doen. Het bedrijf staat bekend om het realiseren van hoge marges en dat valt zeker in de X86-markt niet mee als je het vergelijkt met software. Ik denk dat Oracle er goed aan zou doen de belangrijke hardwaredelen te verkopen zodat ze er nog iets uithalen voordat het helemaal stuk is gelopen. Vooral het oude StorageTek zou goed te verkopen moeten zijn. Ik denk dat fabrikanten als Dell, EMC of HP belang zouden hebben bij dit onderdeel. Voor wat betreft de eindgebruikerspropositie zou er ook nog wel wat te verhandelen zijn. Maar Oracle als hardwarefabrikant is en blijft een vreemde combinatie.'

Oracle is en blijft nog altijd Oracle en het bedrijf vaart dan ook z'n eigen koers waar het aankomt op de Sun-hardware. In fora wordt er in ieder geval volop gespeculeerd over Oracle's hardwaremotieven. Zo zou Oracle zwaar in blijven zetten op hardware, vooral in de processorlijnen. Zo zouden ze bezig zijn met de doorontwikkeling van de N-series. In 2013 zouden hierin zelfs twee kernen worden samengevoegd. Ook zouden ze de T3-variant van de UltraSparc onderhanden nemen. Tot slot zou Oracle bezig zijn met het modulair uitbreiden van de X86-lijn en gaan ze hierin IBM achterna.

Lees hier alle expertreacties

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Oracle is onafhankelijk van de hardwareleveranciers."

Klanten worden hierdoor nog meer aan Oracle gebonden. Dat is iets waar je toch even diep over na moet denken of je dat wel wilt.

Peter, ik moest even twee keer lezen wat je bedoelde.
Je bedoeld het goede maar je zegt het verkeerde.
Ik begrijp dat je een gevaar ziet in deze nieuwe ontwikkeling van Oracle. je schrijft dat onafhankelijkheid van hardware welicht een probleem is.

Nu ja... we kijken allemaal met argusogen naar de ontwikkelingen bij Oracle.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-09-21T16:48:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.