UTwente zet WLAN over naar Eduroam

Dit artikel delen:

Alle draadloze netwerkpunten van Universiteit Twente worden onderdeel van Eduroam. Dat is het internationale Wi-Fi-netwerk voor onderwijsinstellingen, dat mede is opgezet door leverancier Surfnet. Het ict-servicecentrum van de Enschedese universiteit zet op 4 oktober 2010 alle hotspots op de campus en in de binnenstad om naar het nieuwe systeem. Eenmaal ingelogd op Eduroam, kunnen Twentse studenten en medewerkers ook op veel andere onderwijsinstellingen in binnen- en buitenland het systeem gebruiken.

Dat meldt de universiteit in zijn weekblad UT Nieuws. Iedereen met een account van de Universiteit Twente kan Eduroam gebruiken. Ze moeten daarvoor wel een aantal instellingen op de laptop aanpassen.

Verificatie

Zodra Enschedese gebruikers vanaf een andere universiteit inloggen op het Wi-Fi-netwerk van Eduroam, legt de lokale server contact met de topserver van Surfnet. Die verifieert bij de server op de campus van Universiteit Twente of het betreffende account inderdaad toegang heeft tot Eduroam. Eduroam is beveiligd met een WPA2-encryptie.

Het initiatief Eduroam werd in 2003 gestart door Terena, een Europees samenwerkingsverband van onderwijs- en onderzoeksinstellingen. Surfnet is samen met het Kroatische Srce en het Deense Uni-C vanaf het begin bij het initiatief betrokken. Universiteit Twente was in 2003 de eerste universiteit waar Eduroam werd getest. Momenteel is het systeem beschikbaar in 36 landen.

Eduroam

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Voor de duidelijkheid: de UT ondersteunt eduroam al vanaf het begin, maar om technische redenen was het altijd een "hidden" netwerk op onze campus.
Het oude, vertrouwde "WLAN" SSID (met exact dezelfde functionaliteit, waarop eduroam-gebruikers ook konden inloggen) gaat nu verdwijnen.
Met het voeren van eduroam als primair draadloos netwerk wordt de zichtbaarheid ervan vergroot. Daarnaast kunnen onze gebruikers met exact dezelfde configuratie bij andere deelnemende organisaties connecten, als waarmee ze op de UT verbinden.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-09-24T13:33:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.