Supercomputer voor special effects

Peter Jackson's special-effects bedrijf Digitale Weta gaat samenwerken met Telecom's dochteronderneming gen-I om een supercomputing faciliteit van wereldklasse in Wellington, Nieuw-Zeeland, op te richten dat aan cliënten wereldwijd zal worden verhuurd.

Het Nieuw-Zeelandse Supercomputing Centrum (NZSC) staat op de tachtigste plaats op de lijst van de 500 krachtigste computers wereldwijd en is, volgens beide firma’s, het grootste supercomputing cluster dat beschikbaar is voor commerciële huur in de zuidelijke hemisfeer.

De supercomputer zelf bestaat uit 504 IBM blade servers, die elk twee Intel Xeon 2,8 Gigahertz processoren bevatten, 6 Gigabytes aan geheugen en 40 Gigabytes aan opslag. Weta kocht oorspronkelijk de blades om er de special-effects van de Lord of the Rings trilogie mee te creëren. Gezamenlijk kunnen zij 2,8 triljoen berekeningen per seconde uitvoeren.

Volgens gen-I’s general manager Chris Quin is de oprichting van het NZCS erg belangrijk voor Nieuw Zeeland omdat het land daarmee voorop loopt in de wereld op het gebied van supercomputing-gebasseerd onderzoek en ontwikkeling. De rekencapaciteit bij het NZSC zal het lokale onderzoek in Nieuw-Zeeland vooruit helpen, terwijl het ook internationale projecten van wereldklasse naar het land zal aantrekken. Universiteiten, onderzoeksorganisaties, en ondernemingen zullen tot de supercomputer toegang hebben.

De supercomputer is gehuisvest in Wellington en het kan vanuit elke grote stad in Nieuw-Zeeland worden bereikt via 1 gigabit /per seconde data pipes, of via het bedrijfsintranet van Telecom. Telecom zal ook datalijnen naar sommige buitenlandse steden aanleggen, zoals New York, zo dat ook internationale klanten toegang krijgen tot de supercomputer .

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-09-09T11:25:00.000Z Redactie Computable/PCM
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.