Google wil datacenter Eemshaven verdubbelen

Het Europese datacenter dat internetreus Google in Groningen gebruikt, wordt waarschijnlijk binnen enkele jaren verdubbeld. Het bedrijf onderhandelt daarover met projectontwikkelaar en pandeigenaar TCN. Om de huidige capaciteit van 6 megawatt te verdubbelen tot 12 megawatt, onderzoeken de partijen nieuwbouw op een aanpalend terrein. Dat meldt een woordvoerder van TCN.

Sinds de oplevering van het datacenter Telehouse Eemsdelta in 2007 wordt het hele pand verhuurd aan één bedrijf: Google. Dat bevestigt TCN-voorlichtster Saskia van Bohemen. Ze doet dat zonder zelf de naam Google te noemen, omdat ze dat formeel niet mag.

De huidige locatie aan de Eemshaven telt bijna twintigduizend vierkante meter. Daarvan is tweederde technische ruimte. Voor de bouw en het gereedmaken van het pand werd destijds ongeveer zestig miljoen euro geïnvesteerd.

Voorbereiding

Het bestaande datacenter is 'bijna helemaal vol', aldus Van Bohemen. Lang voordat het pand uit zijn voegen barst, moet de aanpalende nieuwbouw al zijn voorbereid. 'De fysieke bouwtijd is ongeveer twaalf maanden, maar het gehele voortraject neemt nog eens anderhalf jaar in beslag.'

De buitenkant van het pand wordt daarbij als geheel  opgeleverd, waarna de afbouw in fasen plaatsvindt. 'Dat is afhankelijk van de wensen van de klant', vertelt de voorlichtster. Ze vermoedt dat dit gebeurt in een termijn van vier tot vijf jaar.

TCN bezit ook elders in Nederland datacentra. In Rotterdam staat de Spaanse Kubus, een pand van vijftigduizend vierkante meter waarvan het merendeel in gebruik is als rekencentrum. Bovendien bezit TCN op het Mediapark in Hilversum het pand dat Interxion exploiteert voor mediabedrijf Technicolor.

Computable heeft over de beoogde uitbreiding van het datacenter in Groningen nog geen reactie van Google ontvangen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-11-30T15:16:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.