AMD-CEO Dirk Meyer treedt per direct af

Dirk Meyer, ceo van chipmaker Advanced Micro Devices (AMD), is per direct afgetreden. AMD heeft cfo en senior vice president Thomas Seifert aangesteld als interim ceo. In de tussentijd gaat het bestuur van AMD een vervanger zoeken voor Meyer. Als reden voor het vertrek van Meyer wordt aangegeven dat AMD 'verder wil groeien'. Meyer werkte in totaal veertien jaar bij AMD. Hij verving ceo Hector Ruiz in juli 2008 toen AMD zeven kwartalen achter elkaar verlies maakte. In het rampjaar 2007 werd toen in totaal 3,38 miljard dollar verlies gemaakt.

Bruce Claflin, voorzitter van AMD's directieteam, prees de inzet van Meyer. Onder andere met de afscheiding van GlobalFoundries, een joint venture van chipfabrikant AMD en de Advanced Technology Investment Company (ATIC). Ook de schikking van 1,25 miljard dollar met Intel, in het voordeel van AMD, in een patentenkwestie werd Meyer in dank afgenomen. Verder werd Meyer geprezen voor de nieuwe AMD Fusion accelerated processing units (apu) chipsets voor netbooks en notebooks. Deze zijn beschikbaar via oem-partners die meedoen aan het Fusion Partner-programma. Volgens Claflin is het nu tijd voor een nieuwe ceo die nieuwe kansen voor AMD kan oppakken en het bedrijf verder kan laten groeien.

AMD is redelijk gestabiliseerd sinds het rampjaar 2007 toen er 3,38 miljard dollar verlies werd geboekt. Toch zijn niet alle kwartalen afgerond zoals de analisten hadden verwacht. Het derde kwartaal van 2010 werd goed afgerond maar in het vierde kwartaal worden vlakke cijfers verwacht. Zo nemen HP en andere oem-partijen meer AMD op in hun servers, maar er zijn nog wat zaken op te lossen. Zo onderzoekt de Amerikaanse beurswaakhond SEC of de voormalige supply chain manager van AMD Mark Anthony Longoria gehandeld heeft met voorkennis.

Cloud

AMD is na Intel de grootste speler in de markt voor processors, zoals in x86-servers en 3D-graphics. Het bedrijf heeft wereldwijd een marktaandeel van 15 procent. De processors zijn onder andere te vinden in servers, pc's, supercomputers en gamecomputers, zoals Xbox en Wii. Volgens Meyer kunnen nog meer AMD-oplossingen de komende jaren hun weg vinden in diverse markten en producten. Meyer zei eind 2010 dat zijn bedrijf verder groeit door de ondersteuning van open standaarden. Dat kan met het AMD OpenCL/DirectCompute Ecosystem. Softwareleveranciers zoals Nero, Microsoft, DivX, Sony en Roxio ondersteunen dit open platform.

Een andere belangrijke groeimarkt voor AMD is cloud computing, aldus Meyer. 'Dat komt onder andere doordat steeds meer mobiele oplossingen zoals notebooks, smartphones en tablets in contact staan met servers in een datacenter. Om een goede dienstverlening te bieden aan zakelijke gebruikers, consumenten en instellingen veranderen de datacenters. Nu komen er steeds meer virtuele datacenters, maar in de toekomst worden datacenters een cloudcluster met gevirtualiseerde applicaties.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het contract dat AMD nu meer dan 20% aan produktie kan uitbesteden geeft mooie kansen mocht de Fusion prdukten goed aanslaan. Met Bulldozer als hele mooie kans. Geen beperking op produktie en kan de produktie door onder andere Global Foundries heel erg opgeschaald worden. iets wat destijds met de lancering van de Athlon64 niet mogelijk was.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-01-11T09:26:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.