Intel boekt recordcijfers door servermarkt

groei cijfers vergrootglas grafiek

Chipleverancier Intel boekt recordcijfers over het jaar 2010. De omzet steeg naar 43,6 miljard dollar, dat is 24 procent meer dan een jaar eerder. De nettowinst steeg tot 11,7 miljard dollar, dat is 167 procent meer dan een jaar eerder. De cijfers worden gestuwd door de verkoop van halfgeleiders voor servers en pc's. De chipgigant speelt vooralsnog nauwelijks een rol op de groeiende markt voor chips in smartphones en tablets.

De gemelde winststijging geeft een vertekend beeld. Intel kreeg in 2009 bijna 3 miljard dollar aan boetes opgelegd door de Europese Commissie voor oneerlijke concurrentie. Het ging onder andere om een schikking met chipleverancier AMD. De boetes drukten de winst aanzienlijk.

Intel  profiteerde in 2010 van vervangingsinvesteringen in datacenters. Zakelijke klanten vervingen in 2010 vaker servers en pc's. De afzet van chips op de consumentenmarkt bleef ongeveer gelijk.

Intel-ceo Paul Ortelli verwacht dat zijn bedrijf in 2011 opnieuw recordcijfers zal boeken.

Tablets

Het chipbedrijf speelt nog nauwelijks een rol van betekenis op de chipmarkt voor smartphones en tablets. De chipgigant heeft op die markt concurrentie van leveranciers van energiezuinige chips zoals ARM.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-01-14T11:43:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.