Eurofiber verglaast Brabant Water voor 7 miljoen

Eurofiber Nederland uit Maarssen legt een bedrijfsnetwerk aan voor waterbedrijf Brabant Water. De opdracht heeft een waarde van ruim 7 miljoen euro en is Europees aanbesteed. Het gaat om de aanleg van een wan-infrastructuur tussen 33 vestigingen van het waterbedrijf. Die zijn verspreid over de provincie Noord-Brabant. Het gaat om locaties voor de productie van water en pompstations. Halverwege september 2011 moet het netwerk zijn opgeleverd.

De dienstverlening omvat de aanleg van glasvezel. In het aanbestedingsdocument wordt dat managed dark fiber genoemd.

Brabant Water maakt nu nog gebruik van adsl-verbindingen. 'Het waterbedrijf centraliseert zijn serverruimten op drie locaties. Dat stelt nieuwe eisen aan het netwerk', laat een woordvoerder die de aanbesteding namens het waterbedrijf begeleidt, weten. Eurofiber noemt het project Digitale snelweg.

De 7.281.640 euro wordt niet uit gemeenschapsgeld betaald. Het bedrijf uit Maarssen diende als enige een inschrijving voor de opdracht in.

Brabant Water

Het waterbedrijf voorziet ruim 2,4 miljoen inwoners van Noord-Brabant van drinkwater. Bij de onderneming werken ongeveer achthonderd medewerkers. Jaarlijks verzorgen de 33 waterproductiebedrijven de winning en zuivering van ongeveer 200 miljoen kubieke meter water.

Geen gemeenschapsgeld

Eerder meldde Computable dat de opdracht uit gemeenschapsgeld wordt betaald. Dat is onjuist. De tekst is aangepast.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Brabant Water noemt het project Digitale Snelweg, niet Eurofiber.

Had het niet beter "Waterglas" kunnen heten?

Opmerkelijk artikel... de systemen voor productie/distributie besturing staan niet bekend om gebruik van grote bandbreedtes (kilobytes). Waarom zou je dan glas aanleggen? Tot nu toe is DSL goedkoper en kan het tot 100Mbs aan bandbreedtes leveren.

Deze casus is net iets uitgebreider dan het lijkt.

Er speelt hier meer dan alleen PLC verkeer. Op de pompstations zijn ook volledige werkplekken aanwezig waarbij men verkeer naar bijvoorbeeld printers genereert dat best wat bandbreedte (tijdelijk) vergt maar wat wel belangrijk is voor het werk van de mensen. Daarnaast zal de glasvezel in de toekomst de mogelijkheid bieden een pompstation als uitwijk te gebruiken.

DSL is een goedkopere optie ware het niet dat onze lokaties meestal dusver ver weg liggen dat de maximaal haalbare snelheid vaak niet boven de 1mbit komt (als we dat al halen). Met de opkomst van VOIP, IP-cams, remote desktops en meer is dat aan de krappe kant.

Dus is glasvezel op zich een hele slimme oplossing nog los van het feit dat hij een stuk goedkoper is dan een managed dienst.

Dus al met al gaat deze optie ons behoorlijk wat geld besparen in de komende 15 jaar.

@ Jurist: Waterpomp stations liggen meestal op afgelegen locaties waar ben al blij is als er al ADSL mogelijk is. Glasvezel lijkt me een goede investering in dit geval.

Dat je het netwerk tussen de 3 serverruimtes verglaast kan ik mij nog wel voorstellen, maar de ontsluiting naar de 33 vestigingen kan gemakkelijk met bestaande infrastructuur als dsl. Ik ken de details verder niet, dus het blijft gissen. Wellicht zijn toekomstige toepassingen wel afhankelijk van glasvezel.

Het geld komt niet van gemeenschap, maar waarvan dan wel?

@ict-er : Zoals je in de eerdere reacties reeds hebt kunnen lezen is DSL voor ons niet altijd een optie omdat op sommige plaatsen de stations meer dan 10 kilometer van de DSLAM afzitten. Als je dan over een 64k lijn (en die hebben we nu nog) moet werken op een thin-client en er komt ook nog een print opdracht jouw kant op dan is het wel klaar met de snelheid.

Gemeenschapsgeld is in mijn ogen geld dat opgebracht wordt door belastingbetalers. als jij water afneemt betaal je daar €0.89 per 1000 liter voor. Daarin zit een klein deel voor Brabant Water als bedrijf. (bron : website www.Brabantwater.nl). Net als ieder gezond bedrijf heeft ook Brabant Water een budget voor onderhoud, vervanging en innovatie. Uit dat budget is dit betaald. Mocht je exact willen weten hoe het zit kan je via de website altijd contact opnemen met de afdeling communicatie die je dit alles uit kunnen leggen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-01-21T11:37:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.