Ontwerpfout Sandy Bridge kost Intel 1 miljard

De ontwerpfout in de Sandy Bridge-processor gaat Intel naar verwachting een miljard dollar kosten. De fout die onlangs werd ontdekt, leidt tot een te hoge spanning op een transistor. Intel roept de chipsets daarom terug. Diverse leveranciers moeten door deze fout hun pc’s, waarbij de chipset voorzien is van de nieuwe Sandy Bridge-processor, uit de schappen halen.

De ontwerpfout treft de Intel 2000-serie chipsets met een de tweede generatie Core i3, Core i5- of Core i7-cpu. Zowel desktops als notebooks, met een Cougar Point 6 series-chipset en moederborden met een P67- of H67-chipset, kunnen last hebben van dit probleem. De ontwerpfout leidt tot slechtere prestaties van de sata 300-poorten, waardoor harddisks en dvd-spelers slecht gaan functioneren.

De ontwerpfout geldt voor chipsets die na 9 januari 2011 zijn aangeschaft. Er zijn al 31,8 miljoen moederborden met een bug de deur uitgegaan en die moeten nu terug naar de leverancier. Analisten verwachten dat de ontwerpfout Intel ongeveer een miljard dollar gaat kosten.

Grote voorraad

Veel hardwareleveranciers moeten nu aan de slag om pc's, waarin de chipsets met ontwerpfout zitten, terug te halen. Dat geldt voor Asus, Gigabyte (Gigabyte 6 series-moederborden), MSI, Toshiba, HP en Dell. De ontwerpfout treft naar waarschijnlijkheid ook de verkoop van het Windows 7-besturingsysteem.

Bedrijven die behoefte hebben aan nieuwe pc's, kunnen nog wel terecht bij leveranciers en distributeurs. Die hebben een grote voorraad aan pc's met oude Intel i5- en  i7-chipsets. De grote voorraad is ontstaan doordat veel eindgebruikers een nieuwe pc wilden kopen met de nieuwe Sandy Bridge-processor.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat vreemd geschreven artikel... volgens mij is het "nieuwe" Windows 7 al meer dan een jaar op de markt... daarnaast heeft Apple nog geen Macs uitgebracht met deze chipset... verder zou een spellchecker ook geen overbodige luxe zijn... (wildlen)

Wat een vreemd geschreven reactie :-)

Een paar dagen voor de bekendmaking van de fout heb ik een laptop met een SB processor gereserveerd. Hoe kan ik weten of de fout wel of niet in mijn laptop zit?

Je kunt het op langer termijn merken, dan wordt je pc trager, ik heb pas een pc met een i7 2600 gekocht met een p67 moederbord van gigabyte, heb vandaag contact op genomen met de leverancier en zodra de verbeterde versie van het moederbord uit is vervangen ze hem gratis

Denk dat leveranciers en distributeurs blij zijn ...komen ze van hun oude voorraden i3 t/m i7 af want ... die zijn door de nieuwe chip en goedkope prijsstelling daarvan in waarde gedaald en .. nu is er ineens weer vraag naar die oude i serie.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-02-03T10:26:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.