Surfnet zet IPv6-handleiding online

Surfnet heeft een handleiding geschreven waarmee netwerkarchitecten en netwerkbeheerders in staat zijn een goed IPv6-nummerplan op te stellen. Het opstellen van een nummerplan is de eerste stap, wanneer een organisatie IPv6 wil uitrollen.

Tijdens een workshop met hoger onderwijs- en onderzoeksinstellingen kwam Surfnet tot de conclusie dat een handzaam stappenplan voor de toewijzing van de nieuwe IPv6-adresreeksen ontbrak. Het document ‘IPv6-nummerplan opstellen' bevat alle informatie die netwerkverantwoordelijken nodig hebben om het overzicht te behouden bij de invoering van IPv6-adressen.

'Wij constateerden afgelopen jaar dat diverse organisaties worstelden met het ontwerpen van een praktisch IPv6-nummerplan', vertelt Rogier Spoor, manager Middleware Surfnet en deelnemer aan de IPv6-taskforce. 'Vervolgens hebben wij besloten om de ervaringen van het hoger onderwijs en onderzoek op dit vlak te bundelen in een document. Het was een verrassing dat er nog niet zo'n document internationaal beschikbaar was.'

RIPE NCC

RIPE NCC, door IANA verantwoordelijk gemaakt voor de uitgave van IP-adressen in Europa, heeft de handleiding vertaald in het Engels. Deze handleiding wordt binnenkort online geplaatst bij RIPE NCC.

Donderdag 3 februari maakte IANA bekend dat het de laatste vijf blokken van de wereldwijde IPv4-centrale adresgroep had uitgegeven. Dat betekent dat op afzienbare termijn elke organisatie bij het aanvragen van nieuwe ip-adressen niet meer IPv4, maar IPv6 zal moeten aanvragen.

Sinds 2001

Surfnet is verantwoordelijk voor het netwerk van ruim 160 hoger onderwijsinstellingen en onderzoekcentra waar grote groepen ip-adressen worden beheerd. Deze organisaties zullen in afzienbare tijd IPv6 moeten ondersteunen naast IPv4, omdat steeds meer diensten en apparaten gebruik zullen maken van IPv6. Het Surfnet-netwerk ondersteunt sinds 2001 IPv6. Ook steeds meer diensten van Surfnet zijn geschikt voor zowel IPv4 als IPv6.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Kijk das een goed initatief van Surfnet. Lead by example!

Hier zat ik inderdaad op te wachten...
Goed initatief van Surfnet, starks worden ze nog Internationaal bekend voor de invoering met IPv6:
TOP gedaan jongens, bij SurfNet!

lijkt me een mooi document, echter blijkt de link niet te werken voor ‘IPv6-nummerplan opstellen'..

Daar was ik al lang naar op zoek! Goed plan! Ik hoop dat ik het mag vertalen naar het Noors.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-02-04T11:06:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.