Netwerkstoring treft BovenIJ Ziekenhuis

Het BovenIJ Ziekenhuis in Amsterdam is vrijdag 11 februari getroffen door een storing in het computernetwerk. De storing ontstond 's ochtends rond half negen en heeft er tot tien uur in de avond voor gezorgd dat uitwisseling van elektronische patiëntgegevens binnen het ziekenhuis niet mogelijk was. De storing heeft niet geleid tot gevaarlijke situaties voor patiënten. De Inspectie voor de Gezondheidszorg is ingelicht over deze calamiteit. Het is niet de eerste keer dat er computerstoringen optreden in Nederlandse ziekenhuizen of elektronische patiëntendossiers worden getroffen.

De storing ontstond vrijdagochtend 11 februari om 08.42 uur. De storing bleek te zitten in de communicatie tussen de twee belangrijkste netwerkcomponenten. Dit werd veroorzaakt door een defect in een component op een andere plaats in het netwerk. Alle systemen werkten afzonderlijk van elkaar normaal, maar waren niet in staat om gegevens uit te wisselen, aldus de voorlichting van het ziekenhuis.

Ezis

Tijdens de storing was het niet mogelijk om toegang te krijgen tot het patiënteninformatiesysteem Ezis. Patiënten die een afspraak hadden op de polikliniek konden wel gezien worden door de specialist, maar voor de specialist was het niet mogelijk de oude uitslagen van radiologie- en/of laboratoriumonderzoek te bekijken. De storing heeft geen gevolgen gehad voor de patiëntbewakingsapparatuur. Tijdens de storing is besloten geen nieuwe patiënten te accepteren via de spoedeisende hulp en poliklinieken.

Na vervanging van het beschadigde component en een herstart van het systeem waren de problemen vrijdagavond rond tien uur opgelost. Om er zeker van te zijn dat er geen nieuwe storing zou optreden, werd besloten om met het opnemen van nieuwe patiënten te wachten tot zaterdagochtend. Alle systemen werken inmiddels weer naar behoren. Ook kunnen in het ziekenhuis weer patiënten opgenomen worden.

Ict-storingen in andere ziekenhuizen

Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort werd dinsdagochtend 25 januari 2011 getroffen door een ict-storing. Dat kwam door een stroomstoring naar aanleiding van een brand die een paar dagen eerder de locatie in Lichtenberg trof. De storing trof de locaties Amersfoort Elisabeth en Baarn, waardoor een deel van de patiëntgegevens niet beschikbaar was.

April 2010 werd het Gemini Ziekenhuis in Den Helder getroffen door een grote stroomstoring die in de regio Noord-Holland-Noord ontstond. De röntgenafdeling was enige tijd buiten werking en beeldschermen van computers gingen plotseling op zwart. Daardoor konden gegevens van patiënten niet worden ingevoerd.

Uitval van serverapparatuur veroorzaakte in maart 2010 een dagenlange ict-storing bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). De ict-infrastructuur van het ziekenhuis is dubbel uitgevoerd, maar door de serveruitval kon niet worden gesynchroniseerd met de spiegellocatie bij de Rijksuniversiteit Groningen. Daardoor raakten veel administratieve en configuratiesystemen in de war, aldus ict-directeur René de Vink van het UMCG.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-02-14T10:02:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.