Gebruiker kan niet alle data van SSD wissen

Data in ssd’s kunnen niet allemaal gewist worden. Data die achterblijven op een ssd moeten daarom altijd beschermd worden door middel van encryptie. Daardoor wordt de resterende datainformatie op de ssd’s ontoegankelijk gemaakt. Dit blijkt uit een onderzoek van het Non-Volatile Systems Laboratory van de University of California uit de Amerikaanse stad Berkeley.

Dit stellen onderzoekers Michael Wei en Stevens Swansin van de University of California in hun rapport ‘Reliably Erasing Data From Flash-based Solid State Drives'. Volgens de onderzoekers is verwijderen van data van ssd's moeilijker dan bij harde schijven. Dat wordt veroorzaakt door de interne architectuur van ssd's die anders is dan die van harde schijven. Dat leidt ertoe dat standaard verwijdering, door middel van bijvoorbeeld magnetiseren, moeilijk is.

Testen

De onderzoekers baseren zich op het testen van veertien verschillende verwijderingsmethoden. Daaruit bleek dat per test ongeveer 10 MB per 100 MB leesbare data op de ssd achterblijft. Een deel van de data bleef steeds maar opvraagbaar en leesbaar, ook na het overschrijven van de gegevens en het uitvoeren van veilige verwijderingcommando's. De onderzoekers hebben dit kunnen meten door het toepassen van de flash translation layer (ftl)-technologie. Met ftl kregen de onderzoekers binnen een ssd rechtstreeks toegang tot de nand flash chips waarop data staat opgeslagen.

Encryptie

Data die achterblijven op ssd's kunnen volgens de onderzoekers ontoegankelijk worden gemaakt door middel van encryptie. Daarna kunnen de encryptiesleutels worden vernietigd. Intussen gaan de onderzoekers op zoek naar technologiepartners om een betere ftl-oplossing te ontwikkelen voor het verwijderen van data uit ssd's. Bij het verwijderen van data op tapes en harde schijven blijft niets achter, benadrukken de onderzoekers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-03-02T15:12:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.