Western Digital koopt voor 3 miljard Hitachi GST

Dit artikel delen:

Opslagspecialist Western Digital neemt voor ruim 3 miljard euro (4,3 miljard dollar) Hitachi Global Storage Technologies (Hitachi GST), leverancier van harde schijven, over. Hierdoor wordt Western Digital naast Seagate één van de grootste leveranciers van harde schijven en ssd’s. De combinatie gaat verder onder de naam Western Digital dat vanuit het hoofdkantoor in het Californische Irvine opereert. De overname moet in het derde kwartaal zijn afgerond

Western Digital betaalt voor het binnenhalen van  Hitachi GST 2,5 miljard euro (3,5 miljard dollar) in contanten. Daarnaast  krijgen de aandeelhouders 25 miljoen Western Digital-aandelen die ongeveer 537 miljoen euro (750 miljoen dollar) waard zijn. Hierdoor houdt moedermaatschappij Hitachi, waar Hitachi GST onderdeel van uitmaakte, 10 procent Western Digital-aandelen.

De combinatie gaat verder onder de naam Western Digital, dat vanuit het hoofdkantoor in het Californische Irvine en wordt geleid door Western Digital's managers, zoals ceo John Coyne, coo Tim Leyden en cfo Wolfgang Nickl. Hitachi GST-ceo Steve Milligan wordt voorzitter bij Western Digital. Het bedrijf heeft 62.000 mensen in dienst en een omzet van ruim 7 miljard euro (9,8 miljard dollar) in 2010. Bij Hitachi GST werken zo'n 35.000 mensen. Ook Hitachi GST heeft, hoewel het deel uitmaakt van de Japanse groep, z'n hoofdkwartier in Californië. Dat is het gevolg van de fusie tussen de opslagbusiness van IBM en Hitachi, waaruit het bedrijf ontstond. Hardeschijvenbouwer Hitachi GST mag niet verward worden met Hitachi Data Systems (HDS), dat opslagoplossingen en -systemen voor bedrijven levert.

Consolidatie

De aankoop van Hitachi GST valt te plaatsen in een verdere consolidatie in de markt voor harde schijven. Zo kocht Toshiba eerder in 2009 de hardeschijvendivisie van Fujitsu. De markt wordt op dit moment gedomineerd door Seagate en Western Digital. Hitachi GST ontstond in 2002 door een fusie van de hardeschijvendivisies van Hitachi en IBM. In 2010 werd bekend dat Hitachi GST aan een beursgang werkte, maar die is er nooit gekomen. Western Digital  zou recentelijk geaasd hebben op zijn rechtstreekse concurrent Seagate, maar die deal zou niwet zijn doorgegaan uit antitrust-overwegingen.

Marktaandelen

Seagate verkocht wereldwijd jarenlang de meeste harde schijven, maar sinds 2010 staat Western Digital aan de top, aldus onderzoeksbureau iSuppli. Volgens analistenbureau Stifel Nicolaus heeft de nieuwe combinatie van Western Digital en Hitachi GST een marktaandeel van 49 procent. Daarvoor had Western Digital een marktaandeel van 31 procent en Hitachi GST 18 procent. Seagate heeft een marktaandeel van 29 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-03-08T09:24:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.