Asml ziet vierde kwartaal wel zitten

Chip-productiesystemenbouwer Asml is positief gestemd over het vierde kwartaal. In het voorgaande werden met name 200mm-systemen verkocht, in het vierde zal dit vooral de 300mm-versie zijn.

Asml heeft in het derde kwartaal van 2004 een nettowinst geboekt van 41,0 miljoen euro. Het resultaat van de chipmachinefabrikant werd echter gedrukt door een eerste betaling in de patentzaak die met Nikon werd uitgevochten, meldt de Financiële Telegraaf.
 
Het bedrijf heeft in het derde kwartaal zestig miljoen dollar (ongeveer 49 miljoen euro) overgemaakt aan de Japanse branchegenoot. Zonder deze betaling zou de nettowinst op 74 miljoen euro zijn uitgekomen. In hetzelfde kwartaal vorig jaar werd nog een nettoverlies geboekt van 31 miljoen euro. Dit levert een 20 tot 24 procent hogere gemiddelde verkoopprijs voor nieuwe systemen op van 8,7 miljoen euro.
 
Asml verkocht in het derde kwartaal in totaal 71 systemen, waarvan 55 nieuwe en zestien gebruikte, met een gemiddelde verkoopprijs van 7,5 miljoen euro. De omzet kwam uit op 610 miljoen euro. In het derde kwartaal vorig jaar was dat 370 miljoen euro. In de orderportefeuille zitten 183 systemen, waarvan naar verwachting circa 80 procent in de komende zes maanden wordt verscheept, tegen een gemiddelde verkoopprijs van 10,3 miljoen euro. De rest volgt waarschijnlijk in de zes maanden daarna.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-10-13T12:54:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.