Waterkoeling in pc niet zaligmakend

Het gebruik van waterkoeling kan een pc onherstelbaar beschadigen. Dat blijkt uit een uitgebreide test van computertijdschrift PCM waarin gekeken werd naar een waterkoelingssysteem voor de processor.

De processor blijft hierbij wel op een aanvaardbare temperatuur, maar de onderdelen rondom de processor niet. De temperatuur liep op tot wel 180 graden Celsius: slechts enkele graden onder het smeltpunt van de materialen waaruit sommige van deze componenten bestaan.

De reden voor de oververhitting is simpel: de standaard aanwezige processorventilator blaast normaal lucht via de processor naar de zijkant af. Deze luchtstroom is koel genoeg om ook de omliggende componenten voldoende te kunnen afkoelen. Bij het gebruik van waterkoeling wordt er geen gebruik gemaakt van een processorventilator en hiermee valt de koeling voor de omliggende componenten weg.

Steeds meer fabrikanten brengen kant-en-klare producten op de markt die de consument in staat stelt zijn pc vrijwel geruisloos via een waterkoelingssysteem te laten koelen. Ook het overklokken van een pc, dat wil zeggen het harder laten lopen van een processor dan volgens de specificaties mogelijk is, wordt hierdoor vergemakkelijkt.

Door de mogelijkheid om de prestaties te verbeteren wordt waterkoeling steeds populairder. Wie zijn pc wil koelen met een waterkoelingssysteem zal daarbij goed in zijn achterhoofd moeten houden dat de componenten op het moederbord ook gekoeld moeten worden! Een ventilator die rechtstreeks lucht blaast op de ’gevaarlijke’ componenten lijkt de beste oplossing. De PCM van november 2004 besteedt uitgebreid aandacht het wel en wee van pc-waterkoeling.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De processor veroorzaak de hitte op het moederbord!
Maar als deze effectief gekoeld wordt, waarom wordt de rest dan zo heet?

Ik vind het ook wel een extreem verhaal... 180graden... ik zit redelijk in de OC wereld... maar dit heb ik nog nergens mogen vernemen... Vind het maar een bang makertje vanuit PCM...

Kijk watercooling moet niet te simpel voor iedere leek toepasbaar zijn, dan heb je ook niet het probleem er dingen fout kunnen gaan. En wat zou het, het is allemaal gebruikers werk en eigendom, dus is er wat aan de hand dan is het voor de gebruiker.

Ik vind dit eigg ook nonsence. er is nu ook een geheugen op de markt gebracht met waterkoeling ook zijn er grafische kaarten die waterkoeling nu hebben. Dus het verhaal hier gaat in deze tijd niet meer op

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-10-18T12:11:00.000Z Redactie Computable/PCM
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.