Xeon met dubbele kern komt in 2006

Intel brengt in 2006 een uitvoering van zijn 32-bit Xeon-processor met dubbele kern op de markt. Die processor voor servers en werkstations komt in het eerste kwartaal, laat de leverancier nu weten.

De Pentium-producent liet begin vorige maand op zijn Developer Forum in San Jose (Californië) weten dat het in 2005 dubbele kern-processoren lanceert voor laptops, desktops en servers. Laatstgenoemde blijft komend jaar echter beperkt tot de 64-bit Itanium-processorreeks.
 
Het was reeds bekend dat de Montecito-uitvoering daarvan, die eind 2005 verschijnt, een dubbel kern heeft. Algemeen directeur Abhi Talwalkar van Intels Enterprise Platform-divisie zei op IDF al dat de massaproductie van Montecito in 2006 op gang komt.
 
Dubbele kern-technologie verschijnt voor de 32-bit Xeon-processoren, die massaal in gebruik zijn in servers, begin datzelfde jaar. Intel brengt dan een dualprocessor-uitvoering met dubbele kern. Daarmee krijgt een server dus vier verwerkingseenheden. Dit zegt algemeen directeur marketing en planning Richard Dracott nu. Later in 2006 volgt een uitvoering met energiebesparingsmogelijkheden, bedoeld voor dunne rekservers en serverbladen.
 
Concurrent AMD komt midden 2005 met een dubbele kern-uitvoering van zijn server- en werkstationprocessor Opteron. Computerleveranciers HP en Sun Microsystems leveren de Opteron al in hun algemene servers. IBM beperkt de Opteron vooralsnog tot servers voor zware rekentaken (high performance computing).
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-10-19T12:28:00.000Z Jasper Bakker