EvoSwitch opent extra hal in datacentrum

EvoSwitch in Haarlem heeft zijn datacentrum met een vijfde hal uitgebreid. Deze hal heeft een oppervlakte van vijfduizend vierkante meter en biedt ruimte aan zo’n achthonderd datacenterracks. De ruimte is voorzien van nieuwe technologie voor de koeling, waardoor het nieuwe gedeelte aanzienlijk energiezuiniger is dan vergelijkbare computerzalen, meldt EvoSwitch.

EvoSwitch zegt sinds de opening in 2006 een van de energiezuinigste en milieuvriendelijkste datacentra van Nederland te zijn. Het concept werd destijds samen met TNO ontwikkeld. De nieuwe hal gaat nog een stapje verder en maakt gebruik van nieuwe technologie waardoor de energie-efficiency verbetert. Was de Power Usage Effectiveness (PUE), een kengetal waarmee de energie-efficiency van datacenters wordt uitgedrukt, bij EvoSwitch met 1,4 al laag; in hal 5 komt de PUE uit op 1,2. Een traditioneel datacenter heeft een PUE van 2,0 of hoger.

Trafo

In hal vijf is bijvoorbeeld sprake van vrije koeling. Hierbij wordt gebruikgemaakt van buitenlucht, waardoor energieslurpende koelinstallaties amper meer ingezet hoeven te worden, aldus EvoSwitch. Een andere innovatie is het gebruik van modulaire datacenterboxen van de zusterorganisatie DataXenter, waarmee de hal stapsgewijs ingericht kan worden. De boxen van 6 bij 12 meter zijn elk voorzien van twee eigen ups-apparaten (ups = uninterruptible power supplies) van 180 kW. Naast de volledig dubbel uitgevoerde energievoorzieningen in het computercentrum zijn er noodstroomvoorzieningen in de vorm van 2,5 MVA trafo's en 1,5 MVA stroomgeneratoren .

Groeien

EvoSwitch is een dochteronderneming van de Ocom-groep. De datacentrumexploitant richt zich op internet- en hostingproviders, webwinkels en klanten uit sectoren als ICT, zakelijke dienstverlening, financiën, industrie en zorg. Klanten zijn bijvoorbeeld Wikimedia, Hyves, Codemasters, Logica, Parnassia Bavo Groep en diverse hostingproviders. Klanten kunnen computercapaciteit inhuren direct via EvoSwitch of via een wederverkoper, zoals zusterbedrijf Leaseweb.

Met een totale oppervlakte van ruim 9200 vierkante meter beweert EvoSwitch een van de grootste, commercieel gedreven datacentra van Europa te zijn. Het bedrijf onderzoekt of er mogelijkheden bestaan het bestaande datacentrum in Haarlem, onder de rook van Amsterdam, uit te breiden naar 16000 vierkante meter. Ook zijn er plannen om een locatie te openen in Frankfurt; naast Amsterdam een ander, belangrijk Europees knooppunt voor internationaal dataverkeer.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-04-13T14:04:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.