Microsoft rekent dubbele kern als één processor

Dit artikel delen:

Microsoft verklaart dat het processoren met dubbele kern ziet als één processor. Hiermee neemt het softwarebedrijf een standpunt in ten opzichte van licenties.

Processorproducent Intel en AMD lobbyen bij softwaremakers om hun licentiemodellen aan te passen voor chips met dubbele kernen. Tot op heden hanteren veel softwareleveranciers een model waarbij klanten betalen voor het aantal processoren waarop de programmatuur draait. Een dubbele kern telt daarbij voor twee.

Microsoft neemt met deze beslissing een imago- en kostenvoorsprong op databankconcurrent Oracle. Die rekent namelijk per processor en is vooralsnog niet van plan dat te wijzigen. Een eventuele omschakeling zou Oracle de helft van zijn bruto-omzet schelen.

Voorstanders van zo’n licentieverandering wijzen erop dat leveranciers ook niet meer rekenen voor het gebruik van snellere processoren. De overgang naar dubbele kernen wordt nu dé manier om vooruitgang te boeken qua snelheid. Intel komt komend jaar met dubbelkern-uitvoeringen van zijn processoren, hoewel dat voor werkstation- en serverprocessor Xeon pas begin 2006 gebeurt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-10-20T11:51:00.000Z Jasper Bakker