Europeanen niet bekend met het gevaar van spyware

Uit een onderzoek onder vijfhonderd laptop-gebruikers in Europa blijkt dat 93 procent van hen het gevaar van spyware niet kent. Daardoor treffen ze geen enkele voorzorgs-maatregel om hun persoonlijke en bedrijfsdata te beschermen. Nog geen kwart van de respondenten denkt te weten wat spyware is, terwijl maar 7 procent daadwerkelijk een correcte omschrijving van spyware kon geven.

De cijfers stemmen lichtelijk droef - vooral voor werkgevers die hun personeel met een laptop uitrusten. Zo leest 74 procent van de laptopgebruikers de voorwaarden niet als ze iets downloaden op de bedrijfslaptop. Daardoor laten ze vaak spyware toe. Vier op de vijf ondervraagden geeft aan dat ze software downloaden op hun zakelijke laptop. Slecht 14 procent van de bedrijven heeft restricties voor downloads. 42 procent van de respondenten bezoekt peer-to-peer-, porno- of hack-sites. Slechts één op de tien realiseert zich dat dit gevolgen kan hebben voor hun werkgever. Iets meer dan een kwart van de ondervraagden ontvangt regelmatig ongevraagde pop-up-advertenties en webpagina’s, en 15 procent heeft software op laptops ontdekt die niet bewust gedownload is. Dit kan betekenen dat er spyware geïnstalleerd is.

Geoff Haggart van Websense, opdrachtgever van het onderzoek dat door Dynamic Markets werd uitgevoerd: "Veel Europese bedrijven vertrouwen volledig op de integriteit van hun personeel bij het downloaden van internet. Ruim 80procent van de bedrijven geeft zijn medewerkers dan ook de mogelijkheid om software te downloaden. Het probleem verergert als laptops aan het bedrijfsnetwerk gekoppeld worden. Het netwerk is dan ook kwetsbaar voor schadelijke aanvallen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik ben een beginneling maar loop op internet en via de lokale provider op wat informatie aan. Toch vindt ik ook dat er beveiligd moet worden. Hiervoor geld: duidelijke informatie en de installatie niet te moeilijk (ok voor de leek). Eerst een copy van een website, eventueel scannen copieeren en dan met het papier ernaast pas toepassen. Vooral: de installatie moet niet ingewikkeld zijn.

Indien je last hebt van spyware, raad ik iedereen (zowel consumenten als bedrijven) aan om eens een kijkje te nemen op de website www.pestpatrol.com. Ik heb zelf zeer goede ervaringen met deze anti-spyware oplossing, zeker in vergelijking met freeware tools zoals Spybot en Adaware.

Je kunt een trial versie van PestPatrol gedurende 30 dagen gratis downloaden van de website.

Het is zo eenvoudig Spyware te voorkomen: gebruik Internet Explorer niet. Dit scheelt 90% van de Spyware. Het enige wat je hoeft te doen is een innovatieve browser te installeren: Firefox.

http://www.mozilla.org/products/firefox/
Take back the web

Spyware is bezig om een nog ergere plaag te worden dan virussen. Als ICT medewerker wordt vooral de laatste paar weken aangesproken door collega's waarvan hun thuispc zo vervuilt is geraakt dat Internetten (bijna) niet meer mogelijk is. Het kost dan ook menig uurtje om een PC weer schoon te maken. Menig collega denkt met een firewall en virusscanner veilig te kunnen Internetten, helaas.. Zelfs ervaren ICT-ers weten er soms geen raad meer mee, laat staan de doorsnee internet gebruiker.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-11-02T11:21:00.000Z Redactie Computable/Computer Idee
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.