Bull levert supercomputer aan KNMI

Het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) in De Bilt en ict-leverancier Bull werken samen aan een nieuwe supercomputer voor het optimaliseren van weersverwachtingen en voor klimaatonderzoek. Het nieuwe systeem wordt een van de snelste computers in Europa en Bull claimt ook nog eens de meest milieuvriendelijke supercomputer te bouwen.

Het KNMI is sterk afhankelijk van een zeer krachtige computing-infrastructuur. Om op toekomstige ontwikkelingen en hogere klanteisen in te spelen, moet het KNMI zijn bestaande computersystemen vervangen. Het instituut heeft nieuwe technologieën nodig die hoge prestaties en beschikbaarheid bieden en wil tegelijkertijd energie-efficiënte en milieuvriendelijke systemen.

Veertig keer krachtiger

Bull heeft een supercomputer ontworpen, die volgens de leverancier voldoet aan de eisen van het KNMI. Het bedrijf  zet daarbij zijn 'designed-and-produced in Europe'-technologie in. Het levert daarnaast diensten op het gebied van high-performance computing, waaronder consultancy, onderhoud, monitoring en support.

Het bullx-blade-systeem vormt de basis van de nieuwe KNMI-omgeving. Deze technologie van Bull biedt het KNMI hogere betrouwbaarheid, een snellere installatietijd, een hogere energie-efficiëntie en een lagere total cost of ownership. De nieuwe supercomputer is veertig keer krachtiger dan het huidige systeem.

Technologie

De Bull-oplossing bestaat uit 396 bullx B500-compute-nodes die zijn uitgerust met Intel Xeon Series 5600-processors. Het systeem telt in totaal 4752 cores en beschikt over 9,5 TB aan geheugen. De maximale prestatie is 58,2 teraflops per seconde.

De nieuwe supercomputer is volgens Bull energie-efficiënt. Naast de inzet van energiebesparende componenten in de nodes en het gebruik van condensators en speciale voedingen met laag voltage, stelde Bull ook voor om Bull Cool Cabinets te gebruiken. Deze racks zijn uitgerust met watergekoelde deuren. Dat leidt tot een lager stroomverbruik ten opzichte van traditionele luchtkoeling.

TES Installatietechniek

In september 2010 werd bekend dat TES Installatietechniek uit Prinsenbeek het nieuwe rekencentrum van het KNMI mag ontwerpen, inrichten en beheren. Het wordt gehuisvest in een van de bestaande gebouwen van het weersinformatiestation in De Bilt. Het huidige computercentrum kan de vraag naar capaciteit niet meer aan en de toegepaste technologie is verouderd. Met de tienjarige opdracht is een bedrag gemoeid van vijf miljoen euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Grappig dat dit bericht net komt op de dag waarop de VVD voorstelt om het KMNI af te schaffen, omdat 60 mln euro veel geld is.

Grappig. In 1968 begonnen als operator bij Bull GE (Gamma 10), daarna gewerkt op Univac, gevolgd door IBM. Bull raakte daarna een beetje uit beeld. En nu een Bull-supercomputer. Het kan verkeren.

@vlacon: Ik ben ook heel benieuwd wat het KNMI nog zelf uitrekent, doet en wat ze aan weerinformatie inkopen van buitenaf uit andere buitenlandse bronnen.

En wat gaat de VVD nu doen?
Maken we seriues werk van de decadente uitgaven?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-06-28T10:38:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.