IBM introduceert mainframe voor MKB

IBM

IBM introduceert het nieuwe IBM zEnterprise 114-mainframe, een nieuwe zakelijke server voor het mkb. Dit mkb-mainframe volgt de IBM System z10-BC op en heeft een startprijs van minder dan de 75.000 dollar. Na het aflopen van de garantie, zal de startprijs voor het onderhoud op ongeveer duizend euro per maand liggen voor een minimale configuratie.

Het mainframe is een opgepoetste versie van de IBM zEnterprise System. De IBM zEnterprise 114 kan de workloads van meer dan driehonderd gedistribueerde servers consolideren, bijvoorbeeld servers die op Oracle-databases draaien. Bovendien kan het nieuwe mainframe workloads van andere platformen (Unix, Intel, java, xml) koppelen aan het zEnterprise-platform middels de Blade eXtention, de zogenaamde zBX. Verder worden er tools voor versleuteling en compliance geleverd. De z114 is volgens IBM 25 procent krachtiger dan zijn voorganger, de System z10-BC.

Leon Manten, mainfraime-expert bij IBM, zegt dat de onderhoudskosten van het mainframe helemaal afhankelijk van de grootte van de configuratie en de wensen van de klant. ‘Na het aflopen van de garantie, zal de startprijs voor het onderhoud rond de duizend euro per maand liggen voor een minimale configuratie. Om dit bedrag enigszins te relativeren, moet het wel gezien worden tegen het licht van het total cost of ownership (tco) van het mainframe waarbij je één mainframe, niet kan vergelijken met één midrange of x86-server.'

Vrachtwagens

Volgens Manten is het mainframe geschikt voor bedrijven die behoefte hebben aan de hoge beschikbaarheid, schaalbaarheid, beveiliging en flexibiliteit die het mainframe  hun diensten kan bieden. ‘Dit ‘mkb-mainframe' is voor grote bedrijven die zich net bevinden onder de grote enterprise-klanten, waar een z196 te groot voor is. Werkplekken zijn voor IBM geen indicatoren van omvang voor een mainframe. Mainframes zijn bij de meeste klanten een centrale omgeving waar ‘fysiek' weinig mensen op werken, maar waar een groot aantal externe partijen van afhankelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan vrachtwagens in de logistiek, klanten van een webshop, inventory management van een magazijn, toepassingen die allemaal zwaar zijn voor transacties, applicaties en databases die op het mainframe draaien.'

Afrika en Azië

De IBM-mainframeservers worden vooral door banken, verzekeraars en overheidsinstanties gebruikt. De IBM zEnterprise is zo gebouwd dat kleinere bedrijven uit verschillende sectoren kiezen voor de System z als it-platform, aldus IBM. De IBM zEnterprise 114 is met name gericht op opkomende markten, zoals Afrika en Azië. Het mkb-mainframe wordt ook in Nederland verkocht.

Technische details IBM zEnterprise 114-mainframe

De z114 bestaat uit een basiseenheid met tot 14 processoren (de 1 en 14). Naast mainframekenmerken (rond fouttolerantie etc) biedt het systeem tevens de mogelijkheid om zowel Power7 als x-86 technologieën te verenigen, onder besturingssysyemen als z/OS, z/VM, z/VSE en Linux, evenals AIX (Unix) en Windows (op x86-uitbreidingen). De verschillende cores kunnen zoals in de grotere systemen voor verschillende functies worden aangewend, zoals centrale processor, of een reeks ‘facilities' rond Linux (IFL), applicatieondersteuning (zAAP), koppelingen (ICF) en des te meer meer. De z114 kan overigens worden voorzien van de zEnterprise BladeCenter Extension (zBX). Het systeem kan worden uitgebreid tot 3.100Mips, en moet in staat zijn tot maximaal 300 gedistribueerde servers te consolideren.

De z114 komt beschikbaar in twee modellen, de M05 (met een centrale verwerkingslade) en de M10 (twee laden). De instapprijs moet onder 75.000 dollar liggen en hiermee mikt IBM uitdrukkelijk op bedrijven en organisaties in de huidige groeimarkten, die nog geen gebruiker van mainframes zijn. IBM levert daarbij duidelijk inspanningen om zowel hardware- als softwarekosten te drukken. Voor gebruikers van de voorgaande instapmodellen, de z9 en z10, is een upgradepad voorzien. De nieuwe systemen en de upgrades zouden in het derde kwartaal van 2011 beschikbaar zijn. (In samenwerking met Datanews).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Volgens mij is er een prachtige open source mainframe emulator, genaamd Hercules. Als je als MKB bedrijf je automatisering overdraagt aan IBM, kun je beter meteen je omzet direct op IBM's rekening laten overmaken. 75k startprijs en 1k onderhoud per maand.......

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-07-15T11:43:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.