Lexmark bespioneert printergebruikers niet

Het vermoeden dat printerfabrikant Lexmark meer doet met zijn printers en meegeleverde software dan alleen het leveren van een naar behorend functionerend product heeft veel stof doen opwaaien. Bespioneren ze hun gebruikers nu wel of niet?

'Wie een lexmark-printer gebruikt moet er rekening mee houden dat zijn doen en laten op de computer door de printerleverancier wordt bijgehouden. Bezoekers van comp.periphs.printers hebben uitgevonden dat Lexmark spyware installeert die bijhoudt wat u op uw computer uitvoert. De installatiesoftware van Lexmark installeert zichzelf in het register en houdt printeractiviteit bij via een bestand in c:program fileslexmark500.' Dit bericht stond afgelopen maandag op de Computablesite.

 

Op dat moment kon de printerfabrikant geen steekhoudende uitleg voor de kwestie geven, maar inmiddels heeft de Nederlandse organisatie wel gereageerd. Voor de goede orde publiceren wij hierbij de officiële reactie van Lexmark in zijn geheel.
 
De software waaraan dit artikel refereert is onderdeel van een volledig vrijwillig productverbeteringsprogramma, onder de naam Lexmark Connect. Deelname aan dit programma is optioneel en wordt aan klanten aangeboden tijdens het installatieproces van een nieuwe printer.

 

Tijdens dit proces verschijnt een registratiescherm waarbij de klant de keuze krijgt tussen al dan niet deelnemen aan het programma. Deze keuzepagina komt voor elke gebruiker bij elke installatie naar voren en de klant moet actief aanklikken of hij al dan niet meedoet alvorens hij verder kan gaan met de installatie.

Deze pagina bevat ook een "Learn More" knop waarbij de klant informatie krijgt over welke informatie er verzameld wordt. Als de klant ervoor kiest niet deel te nemen gaat de installatie gewoon verder en zal de Lexmark Connect software geen informatie versturen aan Lexmark.
De in dit programma verzamelde informatie is gebruiksinformatie waarmee Lexmark beter inzicht krijgt in de printgewoontes en het printgedrag van klanten, zoals het aantal geprinte pagina's, de hoeveelheid inkt die daarbij gebruikt wordt en welke producteigenschappen wanneer gebruikt worden. Persoonlijke informatie wordt NIET verzameld.

 

Klanten die deelnemen aan het programma ontvangen ook eventueel additionele vragen en surveys waarvan het al dan niet beantwoorden eveneens op volstrekt vrijwillige basis plaatsvindt.
De klant kan op elk moment uit het programma stappen door te surfen naar het Lexmark Solutions Center (dezelfde site waar ook nieuwe cartridges e.d. besteld kunnen worden) en te klikken op de de 'advanced' tab, en de instructies te volgen hoe deelname te beëindigen.

Het Lexmark Connect-programma helpt Lexmark betere producten te ontwerpen en beter tegemoet te komen aan de voorkeuren en de behoeftes van de klant.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-11-17T11:21:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.