Bits of Freedom pakt internetproviders aan

toetsenbord online internet muis

Internetproviders die hun macht gebruiken om websites te blokkeren, kunnen op de website Respect My Net worden gezet. De site is in het leven geroepen door rechtenorganisatie Bits of Freedom en het Franse Quadrature du Net, zodat klanten een digitale plek hebben om aan te geven dat hun provider de digitale vrijheid dwarsboomt. De rechtenbewegingen willen aan de Europese Commissie tonen dat er een Europese wet op netneutraliteit moet komen.

Providers ontnemen hun klanten internetvrijheid door websites te blokkeren en bestandsdeling te beperken, vindt Bits of Freedom. Bovendien vragen zij extra kosten voor goedkope internettelefonie zoals VoIP en controleren ze wat burgers online doen. Dit vindt de burgerrechtenorganisatie niet acceptabel en is daarop de digitale klaagmuur begonnen.

Netneutraliteit

Regelgeving op netneutraliteit is niet geheel onbekend in Nederland, maar het is nog niet geldig. De Eerste Kamer moet nog over de wet stemmen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het zou beter zijn net-neutraliteit te vervangen door 'all bits are equal', en dat wettelijk vast te leggen. Consequenties: provider provided niet meer maar transporteert alleen maar. Nu ligt nog steeds het wordt pROVidER en rover erg dicht bij elkaar, zowel op papier als in de werkelijkheid

Er zijn gevallen waarbij helaas blokkade gerechtvaardigt is. Neem bv pedo sites.
In het werkelijke leven wordt ook de vrijheid ingeperkt als men zich aan ongewenst gedrag schuldig maakt.

Netneutraliteit en juridische aspecten staan los van elkaar, in "hiërarchie zelf boven elkaar". In netneutraliteit gaat het er met name om dat iedereen dezelfde mogelijkheden heeft/krijgt bij een provider voor elke toepassing, daarboven komt de wet en de democratie die iets van de inhoud zullen vinden. Het is niet aan de provider om een oordeel te heben over gewenst of niet gewenst zijn van communicatie-applicaties over "zijn" netwerk, laat staan vanuit hun eigen commerciële belang.
Voorlopig is het namelijk nog zo dat 1 minuut GSM-spraakbitjes net zo veel bitjes zijn als 1400 SMS'jes bij elkaar. Dat betekent dat een provider aan dezelfde hoeveelheid te transporteren bitjes 1400 keer zo veel verdiend dan aan 1 minuut GSM-spraak. Dat klinkt toch niet als NET-neutraliteit maar als NOT-neutraliteit.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-09-26T13:46:00.000Z Laura Kempenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.