Vodafone brengt Femtocell-stations in Nederland

Vodafone biedt vanaf 17 oktober 2011 bedrijven in Nederland Femtocell-stations. Organisaties die door dikke muren of bijzondere materialen een slechte dekking van het 3G-netwerk hebben, kunnen deze met Femtocell-technologie verbeteren. Ook bedrijven op grote hoogten hebben soms last van een verminderde 3G-dekking. 'Omdat het inpandig is en dus om factoren gaat die buiten ons omgaan, kost het station eenmalig 99 euro', zegt Jasper Koek, woordvoerder van Vodafone. 'Het is de bedoeling de Femtocell-stations half 2012 ook voor consumenten beschikbaar te maken.'

Femtocellen zijn basisstations voor 3G met een laag zendvermogen, ontworpen voor in huis of een klein bedrijfspand. Via een breedband internetaansluiting wordt zo'n station verbonden met het netwerk van Vodafone, waardoor de inpandige 3G-dekking verbetert. De koper bepaalt zelf wie er toegang heeft tot de Femtocellen, zodat niet iedereen er gebruik van maakt. Dat zou de capaciteit van het station namelijk niet ten goede komen. Er kunnen maximaal vier mensen tegelijk met een femtocellstation werken.

De vraag om deze Femtocell-techniek kwam vanuit bedrijven.  Koek: 'Ik heb geen cijfers van hoe veel bedrijven er interesse hebben, maar het is wel door bedrijven geïnitieerd dat we het samen met Huawei zijn gaan ontwikkelen. We stellen het nog niet beschikbaar voor consumenten, omdat een gegarandeerde inpandige dekking voor bedrijven belangrijker is dan voor particulieren. Goede dekking en bereikbaarheid hebben direct invloed op de omzet.'

Meer capaciteit

In 2009 was Vodafone al begonnen met Femtocell-stations in Groot-Brittannië en wilde de reacties uit dat land afwachten voor de techniek naar Nederland werd gehaald. Nu is dat zo ver, zij het voor kleine bedrijven met maximaal tien werknemers. Later in 2012 komen er femtocellen met meer capaciteit voor grotere bedrijven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Die dingen zijn er al veel langer.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-09-30T13:28:00.000Z Laura Kempenaar


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.