Sara en BiG Grid openen HPC-infrastructuur

Universitair ict-dienstverlener Sara en infrastructuurbedrijf BiG Grid hebben een high performance computing (HPC)-cloudinfrastructuur gecreeërd voor wetenschappelijke toepassingen. De bedoeling is hiermee tests te doen voor verschillende onderzoeksvelden. De cloud wordt binnen de infrastructuur van BiG Grid als dienst aangeboden. Deze infrastuctuur wordt gebruikt voor expirimenten met de Lofar-telescoop en in de levens- en nucleaire wetenschappen. De nieuwe omgeving wordt op 4 oktober 2011 geopend.

Door zero time application porting kost het installeren van toepassingen in de cloud weinig tijd. Wetenschappelijk onderzoek kan zo sneller plaatsvinden. Wetenschappers kunnen in de HPC-cloud gebruikmaken van een rekencluster dat voor iedere toepassing kan worden gebruikt. Sara heeft het geheel zo ontwikkeld, dat de architectuur en omgeving zich dynamisch aan de applicatie aanpassen. Bijvoorbeeld wanneer verschillende besturingssystemen tegelijkertijd worden gebruikt op dezelfde processor.

E-science infrastructuur

BiG Grid is zo stapje voor stapje bezig een nationale infrastructuur aan te leggen voor de wetenschap. Sara ondersteunt hierbij als e-Science Support Center. Er moet een e-science infrastructuur ontstaan uit ict-clusters en dataopslag, gecombineerd met middle- en software. Dat is speciaal om onderzoek te kunnen doen dat van meer diensten gebruik maakt dan slechts rekenkracht of dataopslag.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-10-03T10:29:00.000Z Laura Kempenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.