Oracle OpenWorld 2011

Oracle stelt hardware centraal

Larry Elisson, ceo van Oracle, zegt dat door het combineren van software en hardware in één server de beste oplossing ontstaat. Oracle investeert daarom de komende jaren in de overgenomen hardwaretechnologie van Sun. Dit zei de topman op de opening van de jaarlijkse conferentie Oracle OpenWorld, die dit jaar wordt gehouden in San Francisco. Daar zijn ruim 45.000 klanten en partners van Oracle aanwezig.

Ellison gaf in zijn keynote alleen aandacht aan de hardware appliances, zoals de Exadata-databaseserver, de Exalogic-middlewareserver en de nieuwe Exalytics Business Intelligence Machine. ‘Met hardware en software geef je het beste concert', aldus Ellison. Hij gaf als voorbeeld het succesverhaal van Apple. ‘Apple is succesvol met de verkoop van hardware en software, inclusief online diensten. Deze formule werkt goed in de consumentenmarkt.' Oracle gebruikt deze formule voor de zakelijke markt, aldus Ellison.

Datacompressie

Ellison beweert dat zijn Oracle Exadata-servers sneller werken dan de IBM P795-supercomputer en de Teradata-datawarehouse appliances. Ook zouden de Oracle-servers goedkoper zijn dan een bundel van x86-servers, aldus Ellison. ‘Dat komt doordat Oracle een ‘parallelle architectuur' levert waarbij servers, netwerken en storage zijn samengesmolten. In deze gecombineerde hardware wordt ook parallelle software gebruikt, zoals virtuele machines, besturingssystemen, databases en middleware. Daardoor kan je snel data verplaatsen. Dat is mogelijk door datacompressie. De hardware appliances gebruiken hierbij meer dram- en Flash-geheugen en minder harde schijven. Door het toepassen van compressie zijn er minder harde schijven nodig en daardoor ook minder computerruimte en energie.'

Volgens Ellison verkoopt Oracle dit jaar drieduizend Exatadata-systemen. Eerder zijn er al duizend systemen verkocht. Ook Nederlandse bedrijven gebruiken Exalogic, zoals ING Bank en Erasmus Medisch Centrum.

Ernest Hemingway

Ellison zei dat de nieuwe Oracle Sparc T4-server voor supercluster computing, die werkt op het besturingssysteem Solaris, goed te combineren is met Exatadata- en Exalogic-servers. ‘Applicaties en databases zijn dan altijd beschikbaar dankzij de aanwezigheid van een parallelle architectuur', aldus Ellison. Hij bedrukte verder te investeren in de Sparc Solaris-systemen. Berichten dat deze hoogwaardige systemen een 'zonsondergang' ondergaan en uiteindelijk zullen verdwijnen, spreekt hij tegen. Ellison citeerde daarbij een uitspraak van de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway: ‘De zon komt altijd weer op.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

...grappig dat hij Apple als voorbeeld neemt... nl. een Teradata klant...

Ik zie hier een situatie ontstaan, welke tot de vroeg jaren negentig veel voorkwam. De computer was het hart, waarom het draaide en daarop waren applicaties geschreven.
Midden jaren negentig en later werd deze situatie vendor lockin genoemd.
De geschiedenis herhaalt zich.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-10-03T20:09:00.000Z Witold Kepinski


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.