Oracle OpenWorld 2011

Oracle aast op HP-hardwarespecialisten

Oracle wil de komende tijd meer HP-dienstverleners aantrekken die gespecialiseerd zijn in de verkoop van hardware. Ze zijn volgens Oracle onder andere geschikt om de Oracle Exadata-database appliance in het mkb te verkopen. Dit zeggen Oracle-partnermanagers tijdens een bijeenkomst van het Oracle Partner Network (OPN) op de jaarlijkse conferentie Oracle OpenWorld 2011, die wordt gehouden in San Francisco.

Judson Althoff, senior vice president worldwide alliances en verantwoordleijk voor channel sales, zei dat HP-partners met de nieuwe Oracle Database Appliance een alternatief aan hun klanten kunnen bieden, in plaats van een HP-server. Ze hoopt te profiteren van de onrust die nu bij HP heerst rond de onzekerheid over de toekomst van de pc-divisie PSG en het recente vertrek van ceo Leo Apotheker. Volgens haar is de verkoop van HP-servers vaak gekoppeld aan de verkoop van HP-pc's. Dat wordt anders als de PSG-divisie wordt afgestoten, aldus de Oracle-topvrouw.

Oracle zegt de hardwarepartners nodig te hebben omdat de meeste klanten wel Oracle-software gebruiken, maar geen Oracle-hardware. Van de 380.000 Oracle-klanten draait ruim 300.000 zijn software op servers van onder andere HP, IBM en Dell.

Directe en indirecte verkoop

Oracle verkoopt het meest direct aan klanten, maar zegt dat de indirecte verkoop via ict-dienstverleners toeneemt. Onder andere op het gebied van hardware, zoals de nieuwe database appliance. Oracle verkoopt wat omzet betreft nu voor 40 procent via partners, vooral in het middensegment en het mkb. De meeste directe zaken doet Oracle met zijn top tweeduizend klanten.

Oracle neemt HP op de korrel

Het is vooral HP dat tijdens Oracle OpenWorld op de korrel wordt genomen, naast andere concurrenten zoals IBM, Microsoft, SAP en Teredata. Oracle en HP werkten vroeger samen, maar die relatie is over. Medebestuurder Safra Catz zei tijdens de opening van Oracle OpenWorld dat 'voormalig partner HP' dit jaar geen keynote geeft op de conferentie. Ze maakte cynische opmerkingen dat het nieuwe management onder leiding van Meg Whitman 'beter zal presteren' dan de ontslagen ceo Leo Apotheker. Het publiek moest erom lachen. Oracle hamert er verder op dat het dit boekjaar 4,5 miljard dollar gaat investeren in zijn ict-dienstverleners. Dat is volgens Oracle partnerbaas Judson Althoff meer dan wat concurrent HP doet, die in het afgelopen jaar met 80 miljard dollar in waarde is gedaald.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-10-04T11:03:00.000Z Witold Kepinski


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.