HP laat Itanium-processor niet vallen

HP laat de 64-bit Itanium-processor niet vallen. Dit in tegenstelling tot rondgaande berichten dat de serverproducent de chip overlaat aan Intel. HP investeert zelfs 3 miljard dollar in Itanium over de komende drie jaar.

Het bedrijf meldde dit gisteren. De aangekondigde investering dient voor het ontwerp van systemen, inclusief zware chipsets, en het overzetten van software. Laatstgenoemde omvat ook de aanmoediging of steun van andere softwareproducenten om hun producten over te zetten naar en te optimaliseren voor de Itanium-processor.
 
De berichten dat HP de 64-bit chip laat vallen, komen voort uit de aankondiging dat het enkele honderden ingenieurs, werkzaam in Fort Collins (Colorado), overdraagt aan Intel. Dat nieuws kwam ook gisteren naar buiten en betreft de laatste ontwerpers die Itanium-gerelateerd werk deden. HP laat weten dat die mensen niet worden overgedragen, maar verhuurd aan Intel. De ingenieurs helpen de chipproducent met het ontwerpen van multikern- en multithread-processoren.
 
HP en Intel hebben gezamenlijk de onderliggende architectuur (Explicitly Parallel Instruction Computing, Epic) van de Itanium ontwikkeld. Het ontwerp en de fabricage van de processor is echter van begin af aan al overgelaten aan Intel. Dit om serverproducent HP geen voordeel, of schijn daarvan, te geven in verhouding tot andere Itanium-afnemers.
 
Toch bevestigen HP-woordvoerders nu dat het bedrijf meehielp bij het ontwerp. De serverproducent heeft begin vorig jaar ook een zelfontworpen Itanium-wijziging onthuld waarbij het twee van die processoren op één module heeft gecombineerd. Die module is in een reguliere Itanium-voet - voor één processor - te steken.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-12-17T16:02:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.