HP bouwt quad-core ARM-servers

HP bouwt in samenwerking met processorleverancier ARM aan een nieuwe lichting servers. Deze worden verkocht via leverancier Calxeda. Hierdoor krijgen Intel en AMD te maken met meer concurrentie van het Britse ARM.

The Wall Street Journal meldt dat HP en Calxeda quad-core arm-servers bouwen die in grote datacenters kunnen worden gebruikt.  De servers gebruiken aanzienlijk minder energie: 5 Watt. Grote datacenters hebben steeds vaker behoefte aan zuinige servers om kosten te besparen. HP heeft inmiddels een persconferentie aangekondigd waarbij nieuwe servers worden gepresenteerd ‘die datacenters veranderen'. Verder geeft HP geen commentaar.

De nieuwe stappen van HP betekent meer concurrentie voor Intel en AMD die met hun processoren de servermarkt domineren. Intel had in het tweede kwartaal van dit jaar 79,3 procent marktaandeel. AMD heeft 2-,4 procent marktaandeel. Via heeft 0,3 procent marktaandeel. In de pc-markt domineert Intel met 94,5 procent marktaandeel. AMD heeft 5,5 procent marktaandeel.

Calxeda

Calxeda is sinds juni dit jaar actief in de servermarkt. Het heeft een aantal investeerders zoals ARM en Texas Instruments. Calxeda werkt samen met ict-dienstverleners, softwareleveranciers (isv's) en eindgebruikers die hun (cloud)applicaties en big data draaien op zuinige arm-processoren. In 90 procent van de gevallen wordt hierbij Linux als besturingssysteem gebruikt.

De arm-processors zijn geschikt voor Hadoop en open source databases. Hadoop is een Apache open source-project dat Java-programma's gebruikt. Hadoop heeft zijn basis in het MapReduce-algoritme. Programmeurs kunnen met MapReduce-applicaties, via een simple ‘drag-and-drop interface', data verplaatsen. Hierdoor kunnen ze sneller analyses uitvoeren.

Intel zegt niet bang te zijn voor de nieuwe stappen van HP. Intel zegt dat zijn Xeon en Atom processors ook zuinig zijn en goed werken met software voor x86 servers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

ARM CPU's met webOS is natuurlijk een goed, en energiezuinig alternatief voor Web Services in de Cloud...

Kijken of ze er dan standaard ook een floating point professor bij stoppen. Heb ik me laatst bij een projectje nog mee bezig gehouden. Alles ombouwen naar 32bit integers.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Arm

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-10-28T11:26:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.