KPN neemt drie glasvezelbedrijven over

Belang in Reggefiber vergroot

Telecomaanbieder KPN koopt drie glasvezeldienstverleners om zijn glasvezelactiviteiten te vergroten. Het bedrijf zegt dat het de superieure technologie van de toekomst is en daarom neemt het glasvezelleveranciers Edutel, XMS en Concepts ICT over van investeringsmaatschappij Reggeborgh. Bovendien neemt KPN een gedeelte van glasvezelaanbieder Reggefiber over, waarmee het belang in de joint venture Reggefiber groter wordt. KPN zegt dat het wekelijks tweeduizend klanten op glasvezel aansluit. Het bereik van glasvezel steeg het derde kwartaal van 2011 naar 844.000 huishoudens.

KPN neemt van Reggefiber de provider Lijbrandt en de wholesale-activiteiten over. KPN heeft sinds 2008 een belang van 41 procent in joint-venture Reggefiber, maar hoopt nu 60 procent in handen te krijgen. De drie glasvezelleveranciers die worden overgenomen, bieden televisie, internet en telefonie via glasvezel aan ongeveer 110.000 huishoudens. De NMa moet de plannen van KPN nog wel goedkeuren.

VDSL en FTTH

KPN hoopt meer dan 45 procent van de Nederlandse breedbandmarkt in handen te hebben in 2015. Dat willen ze doen door overnames in breedband en door de markt te vergroten met VDSL, de opvolger van ADSL en verder de glasvezel FTTH-netwerken, waarover ADSL- en Coax-diensten geleverd worden, van Reggefiber verder uit te rollen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Leek het erop dat er eindelijk concurentie was voor de kabelbedrijven UPC en Ziggo v.w.b TV en internet, komt KPN er weer tussen en koopt additionele delen van Reggefiber en meteen ook maar TV- en internet aanbieders zoals Edutel en Lijbrandt terwijl KPN ook aanbieder is van TV en internet via FttH. Einde concurrentie en "big green" (KPN) heeft weer een hele grote vinger in de pap. Concurentie? Vergeet het maar.

Ik hoop dat dit door de NMA wordt afgekeurd. Onlangs overgestapt naar Lijbrandt omdat KPN echt geen idee heeft wat de behoeften zijn van hun klanten. Ongewild werd bij een verhuizing eerst voicemail geactiveerd en later werd ik automatisch aangemeld voor KPN glasvezel zonder dat ik opdracht had gegeven.
Lijbrandt heeft momenteel als voordeel dat er nog veel TV zenders naast digitaal ook analoog wordt geleverd, waardoor ik normaal kan TV kijken en opnemen tegelijkertijd met een eigen DVD/HD recorderzonder allerlei verschillende extra ontvangers of decoders. Het zou een slechte zaak zijn indien de concurrentie nu wordt uigeschakeld door deze overname. Ik ben bang dat de voordelen van Lijbrandt dan gaan verdwijnen.

Techniek van de toekomst? Hoe lang is er al glasvezel?

Dit is een logische stap van KPN om de kabelmarkt te kunnen beconcurreren. Op dit moment wint de kabelmarkt met Docsis ruim op Dsl-technieken. Alleen de kostbare glasvezel kan Docsis overtreffen. Ziggo en UPC hebben boter op het hoofd, aangezien ze niet eens concurrenten van elkaar zijn (ieder zijn geografisch deel van de markt) en met Docsis op dit moment binnenlopen.

Hmmm ik begreep al dat het niet zo voor de wind ging met die glasvezel bedrijven.
Dat KPN langzaam masaal van koper naar glas over gaat lijkt me niet meer dan het volgen van de technische ontwikkelingen.
Maar hopen dat KPN en Ziggo straks niet het landelijke beleid bepalen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-11-09T10:03:00.000Z Laura Kempenaar


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.