Intel investeert twee miljard dollar in chipfabriek

Processor-fabrikant Intel gaat, vrij onverwacht, twee miljard dollar investeren in de renovatie van een chipfabriek (Fab 12). Daarmee maakt het duidelijk dat het de huidige dominante positie in de industrie wil behouden.

Het is Intel er alles aan gelegen om de huidige positie in de industrie niet te verliezen. Directe concurrent AMD loopt nog wel mijlenver achter, maar het succes afgelopen jaar in de consumentenmarkt en op serverniveau heeft de marktleider aan het denken gezet. Ook het feit dat het Koreaanse Samsung fors investeerd in het bouwen van nieuwe productiefaciliteiten is voor Intel reden om extra geld vrij te maken voor modernisering van de eigen fabrieken. Daarnaast werd Intel afgelopen jaar geconfronteerd met een aantal misstappen in de processor-ontwikkeling..

 

Een manier om de concurrentie voor te blijven is over te stappen op nieuwe technieken, zoals dubbele kern processoren en verdere miniaturisering (65-nanometer technologie). Dit kan door het bouwen van een nieuwe productiefaciliteit of het aanpassen van een bestaande. Het eerste is het makkelijkst, maar het kiezen voor renovatie van een bestaande fabriek is goedkoper en geeft inzicht in de mogelijkheden om andere fabrieken ook te renoveren. De acht jaar oude Fab 12 moet het voorbeeld geven, maar nu al staat vast dat de naastgelegen Fab 22 als tweede op het lijstje staat.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-12-29T10:22:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.