Buffet koopt voor miljarden dollars aandelen IBM

Investeerder, filantroop en miljardair Warren Buffett heeft via zijn investeringmaatschappij Berkshire Hathaway het afgelopen jaar voor 10,7 miljard dollar IBM-aandelen gekocht. Buffet bezit nu ongeveer 5,5 procent van alle aandelen die IBM heeft uitgegeven.

Berkshire Hataway heeft vanaf maart 2011 ongeveer 64 miljoen IBM-aandelen gekocht. Dat is volgens kenners opmerkelijk, want Buffet staat niet bekend als iemand die aandelen van it-bedrijven koopt, omdat hij de it-sector moeilijk begrijpt. Maar hij vindt nu dat IBM een bedrijf is dat it-afdelingen van organisaties helpt in het verbeteren van hun werkzaamheden. Daarnaast is nog nooit een it-beslisser ontslagen omdat deze oplossingen en diensten van IBM koopt, aldus Buffet. Verder heeft IBM een vast inkomstenmodel waarbij 80 procent van de omzet afkomstig is uit it-diensten en software, aldus de miljardair.

Nu is Buffet na State Street Global Advisors de grootste aandeelhouder van IBM. Buffet's Berkshire Hathaway is onder andere ook aandeelhouder van Coca-Cola met een waarde van ongeveer 13,6 miljard dollar. In het bestuur van Berkshire Hathaway zit bestuurder Bill Gates, oprichter van Microsoft en een persoonlijke vriend van Warren Buffet.

Buffet heeft IBM niet vooraf gewaarschuwd dat hij meer aandelen aan het kopen was. IBM moest het zelf vernemen tijdens een interview op de zakelijke tv-zender CNBC.

Data analytics

IBM heeft in de periode 2000-2010 voor 89 miljard dollar uitbetaald door aandelen terug te kopen en dividend uit te keren. IBM zal tot eind 2015 nog eens zeventig miljard dollar uitbetalen. Het afgelopen derde kwartaal betaalde het zijn investeerders 4,3 miljard dollar uit. IBM wil zijn aandelen in waarde laten stijgen door meer actief te worden in markten die veel marges opleveren, zoals data analytics. De nieuwe IBM-ceo Virginia Rometty zegt op korte termijn geen wijzigingen door te voeren in de strategie van het bedrijf.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-11-16T13:34:00.000Z Witold Kepinski


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.