E-mail burgers gecontroleerd met Westerse technologie

Regime Syrië gebruikt nieuwe NetApp-storage

Het regime in Syrië van president Assad heeft via een Italiaanse ict-dienstverlener Area SpA een nieuw dataopslagsysteem van NetApp weten te bemachtigen. Dit zou niet mogen gebeuren vanwege een Amerikaanse boycot van het regime van president Asad die hardhandig optreedt tegen demonstranten. Dit meldt NetApp bij de presentatie van zijn derde kwartaalcijfers over 2011.

NetApp-ceo Tom Georgens zei tijdens de toelichting op de kwartaalcijfers ontstemd te zijn over het feit dat een Italiaanse dienstverlener en afluisterspecialist Area SpA een dataopslagoplossing van NetApp naar Syrië heeft weten te verschepen. Daar wordt de apparatuur 'NetApp Storage Cluster B' in samenwerking met de Syrische veiligheidsdienst ingezet als onderdeel van opslag- en archiveringsoplossing met de naam 'Asfado'. Dit wordt gedaan in samenwerking met het staatbedrijf Syrian Telecommunication Establishment (STE) in een datacenter in de Syrische hoofdstad Damascus. Hiermee kan Syrische staat onder andere e-mails opslaan en analyseren om georganiseerde demonstaties neer te slaan en opposanten te vervolgen. Er zijn inmiddels meer dan 3000 doden onder demonstranten in Syrië gevallen, zo melden mensenrechtenbewegingen. Bijvoorbeeld in de stad Daraa.

Andere technologie die in het datacentrum in Damascus wordt gebruikt is van de Franse netwerkleverancier Qosmos SA en internetsnuffeltechnologie van het Duitse Utimaco Safeware AG, dat in handen is van het Britse securitybedrijf Sophos, zo meldt Bloomberg.

NetApp onderzoekt nu samen met de Amerikaanse overheid hoe de levering heeft kunnen plaatsvinden. Het regime van Assad wist eerder internetfilter-apparatuur van de Amerikaanse it-beveiligingsleverancier Blue Coat te bemachtigen om het Syrische internetverkeer te controleren.

Flexpod

NetApp haalde in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2012 een omzet van 1,5 miljard dollar. Dat is 20 procent meer dan de 1,3 miljard dollar van een jaar geleden. De nettowinst bedroeg 165,6 miljoen dollar. De verkoop via dienstverleners steeg, maar de verkoop aan de grootste groep klanten stokte.

Inmiddels gebruiken vierhonderd klanten de geconvergeerde dataopslagoplossingen van NetApp Flexpod. Voor het derde kwartaal van het fiscale boekjaar 2012 wordt een omzet verwacht van 1,52 tot 1,61 miljard dollar. Dat is 18 tot 25 procent meer dan een jaar geleden. NetApp zegt verder rekening te houden met een tekort aan harde schijven, dat is ontstaan door de overstromingen in Thailand.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-11-18T13:46:00.000Z Witold Kepinski


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.