Aantal pc's wereldwijd verdubbeld tegen 2010

Rond 2010 zullen er wereldwijd dubbel zoveel pc's in gebruik zijn als op dit moment. Dat zegt Forrester Research in een nieuwe marktstudie. Wereldwijd worden nu ongeveer 575 miljoen pc's gebruikt. Tegen 2010 zullen dat er 1,3 miljard zijn, zegt Forrester.

De ‘volwassen’ pc-markten Verenigde Staten, Europa en Japan nemen de komende vijf jaar toe met honderdvijftig miljoen exemplaren. De grote groei komt echter van nieuwe markten zoals China, India, Indonesië en Mexico, waar maar liefst 566 miljoen nieuwe pc’s in gebruik zullen zijn over vijf jaar. Volgens Forrester zal het aantal pc’s in die regio’s elk jaar groeien met 31 procent.

Goed nieuws voor de pc-producentendus, maar volgens Forrester zullen de huidige marktleiders zoals Dell en HP in die nieuwe markten wel om hun marktaandeel moeten strijden tegen plaatselijke fabrikanten. Die laatste zullen de groei van de nieuwe pc-markten het sterkst stimuleren, zo stelt de marktonderzoeker. De recente overname van IBM’s pc-afdeling door de Chinese producent Lenovo wijst volgens Forrester duidelijk in die richting.

Forrester voorspelt ook dat de snelle groei van de pc-verkoop in ontwikkelende regio’s goed nieuws is voor Linux, aangezien daar geen Windows-traditie heerst. De lokale pc-producenten zullen volgens Forrester kiezen voor het open source-besturingssysteem om de prijzen zo laag mogelijk te houden.

“Plaatselijke pc-producenten zoals Lenovo Group in China en Aquarius in Rusland, die de vorm, prijs en toepassingen van hun pc’s beter kunnen afstellen op hun lokale markten, zullen uiteindelijk de strijd om het marktaandeel winnen”, aldus Forrester-analist Simon Yates.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-01-04T13:16:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.